fbpx ...
VPN kapcsolatról

Mi is az a VPN?

A VPN egy virtuális magánhálózat, mely megteremti nekünk a titkosított kapcsolatot a számítógépünk, tabletünk, vagy okostelefonunk és a VPN-szolgáltató szervere között.

Ez a kapcsolat egy olyan alagútként működik, melybe senki nem lát bele. Ez azt jelenti, hogy sem a szolgáltató, sem a kormány, sem a hálózatüzemeltető nem tudja megfigyelni az általunk generált adatforgalmat. A VPN használata közben az adatforgalmunk teljesen egésze a VPN-szolgáltató szerverén keresztül történik, így minden meglátogatott weboldal, illetve szolgáltatás számára csak az látszódik, hogy a kapcsolatot a VPN-szerver kezdeményezte. Mindennek köszönetően nem csak a forgalmazott adatokat, hanem az IP-címünket és ezzel együtt a tartózkodási helyünket is elrejthetjük.

Az alábbi esetekben hasznos számunkra a VPN-kapcsolat használata.

1. Nyilvános Wi-Fi-hálózat használata

A nyilvános Wi-Fi használatának két éle van: egyrészt jó, ha van, hiszen ennek használatával nem a mobil adatkeretünket fogyasztjuk. Másrészt nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy egy Wi-Fi hálózat esetében nem mindig minden azt, aminek látszik! Ez azt jelenti, hogy ha találunk egy Wi-Fi-t mondjuk „Bevasarlo_kozpont” néven az még nem azt jelenti, hogy azt ténylegesen az áruház hozta létre. Teljesen lehetséges, hogy egy másik látogatóhoz tartozik a hálózat, aki hátsó szándékkal potenciális áldozatokat keres, például adataik megszerzésére.

A másik probléma az, hogy a nyilvános Wi-Fi nincs jelszóval védve, így csak az nem látja rajta a forgalmat, aki nem akarja.

Tehát ezért nagyon fontos, hogy nyilvános Wi-Fi hálózatra csatlakozva mindig használjunk VPN-t!

VPN

2. Extra védelem

A VPN-szolgáltató már önmagával azzal növeli a biztonságot, hogy elrejti a valós IP-címünket, így a valós kapcsolati információkat láthatatlanná teszi.

Az OpenVPN is használja a CyberSec technológiát, mellyel blokkolja a kártékony weboldalak elérését, így kisebb az esély, hogy egy olyan weboldalra tévedünk, ami például vírust tartalmaz.

A biztonságot fokozza, hogy a legtöbb VPN-szerveren nem készülnek naplófájlok, így nincs ellopható, vagy kiszivárogtatható adat sem.

3. Régiók közötti határok lebontása

Az interneten még mindig rengeteg olyan szolgáltatás létezik, amely üzletpolitikai, vagy más megfontolásból, nem minden országban lehet elérni.

Egy VPN segítségével pillanatok alatt elérhetünk egy ilyen szolgáltatást, csupán egy olyan szervert kell kiválasztani a VPN-szolgáltatónál, amely a célországban taálható.

Nem utolsó sorban, de gyakori az az eset is, hogy az üzemeltetők az aktuális áraikat a régió átlagjövedelméhez igazítják. Így például akár jobb áron is hozzáférhetünk bizonyos szolgáltatásokhoz, ha VPN-en keresztül végezzük az előfizetést.

4. Távmunka

Az elmúlt időszak miatt újult erőr kapott az otthoni munka, így a cégek is ehhez mérten alakították ki ennek biztonságos megvalósítását.

A munkáltatók saját VPN-szervert üzemeltetnek, mellyel az alkalmazottak biztonságosan tudnak csatlakozni a cég hálózatára, így a rengeteg érzékeny és bizalmas adat minden külső fenyegetés nélkül hozzáférhető.