fbpx

New Generation Web

A weboldalak auditálásának fontossága és előfeltételei

Ha te vagy a felelős egy cég weboldaláért, vagy egy olyan csapat tagja vagy, amelynek ez a feladata, akkor elengedhetetlen, hogy rendszeresen ellenőrizd a weboldal biztonságát. Ennek elmulasztása komoly károkat okozhat a céged számára, például az eladások és az ügyfelek elvesztésével, adattolvajlással, jogi kötelezettségek megszegésével és még sok mással. Ez károsíthatja a hírnevedet, és veszélybe sodorhatja az állásodat is.

Szerencsére lehetséges egy biztonsági auditálás végrehajtása, amellyel felismerheted és orvosolhatod a sebezhetőségeket.

Ebben a cikkben tárgyaljuk, miért olyan fontos a biztonsági auditok elvégzése, és mikor kell ezeket megszervezni.

Néhány kis- vagy középvállalkozás gondolhatja úgy, hogy nincs szükségük weboldal-biztonsági auditra. Végül is, ha sosem találkoztál komoly problémákkal a múltban, könnyű hinni abban, hogy az oldal biztonságban van.

Laptop

De ahogy a weboldalak élettartama és mérete nő, általában egyre több sebezhetőség alakul ki. Ha WordPress-t használsz, akkor több bővítményt telepíthetsz, vagy több felhasználót adhatsz hozzá, ami növelheti annak esélyét, hogy valami rosszul süljön el.

Íme néhány a legfontosabb feladatok közül, amelyeket a biztonsági auditokkal elérhetsz:

Sebezhetőségek azonosítása

Sok esetben a rosszindulatú támadások akkor fordulnak elő, amikor a rossz szándékú támadók könnyű célpontot találnak. Lehet, hogy kifejezetten az oldaladat pásztázzák és azonosítják, vagy kihasználnak egy jól ismert biztonsági rést, amit egy gyakori bővítmény okoz. Egy teljes biztonsági ellenőrzőlista alapján végzett audit segít a problémák azonosításában, mielőtt valaki rossz szándékkal tenné azt. Ez egy előremutató megközelítés, amely bármely cég számára megéri.

Védelem a biztonsági fenyegetésekkel szemben

Egy audit során értékelheted a weboldalad ellenállását a gyakori biztonsági fenyegetésekkel szemben. Ide tartoznak a keresztoldali szkriptelés (XSS), SQL-injekciók, erőszakos támadások (Brute-force), és a szolgáltatásmegtagadásos (DDoS) támadások.

Egy részletes audit segít feltárni a weboldalad sebezhető pontjait és javaslatokat tesz azok orvoslására. DDoS támadások kockázatának minimalizálásához például tartalomkiszolgáló hálózat (CDN) használatát ajánljuk, és olyan tárhelyszolgáltatóval való együttműködést, aki képes megbirkózni az esetleges forgalomnövekedéssel. Ügyfeleinknek számára mi is egyedi megoldásokat alkalmazunk szervereinken bizonyos típusú káros forgalmak szűrésére.

Felhasználói adatok védelme

A weboldal-biztonsági audit egyik legfontosabb célja, hogy megóvja a látogatók adatait. Segítségével megbizonyosodhatunk arról, hogy az érzékeny adatok – mint például a személyes információk és a bankkártya-adatok – jó kezekben vannak.

A mai világban egyszerűen nem lehet szemet hunyni az adatvédelem felett. Ha kikerülnek személyes információk, az nem csak az ügyfelekkel való bizalmat ronthatja el, de komoly pénzbírsággal is járhat.

Jogszabályi megfelelés fenntartása

Egy részletes biztonsági ellenőrzőlistán alapuló audit segíthet abban, hogy vállalkozásod megfeleljen az ügyfél-adatvédelmi szabályozásoknak és az iparági sztenderdeknek (mint például a GDPR). Az adatszivárgások nem csak a hírnevedet, de a pénzügyi helyzetedet is negatívan érinthetik.

Advisor

Természetesen, szabályozott iparágakban, mint az egészségügy, jog és pénzügy, általában még szigorúbb jogszabályi előírásoknak kell megfelelni, amelyeket a helyi és nemzeti joghatóságok szabnak meg, ahol a vállalkozás működik. Ez még inkább indokolttá teszi, hogy erős biztonsági intézkedésekbe fektessünk a weboldalunk számára – ez általában sokkal olcsóbb, mint a jogszabályi előírásoknak való meg nem felelés miatti büntetések!

A márka hírnevének védelme

Ahogy korábban is említettük, egy weboldal-biztonsági audit megóvhatja a márka hírnevét. Megnyugtathat, hogy a weboldalak és a rendszerek biztonságosak, és minden lehetséges intézkedést megtettünk a potenciális adatszivárgások elkerülése érdekében.

Kötelező jelenteni minden adatszivárgást az illetékes hatóságoknak, és tájékoztatni az ügyfeleket minden olyan fenyegetésről, ami az adataik biztonságát veszélyezteti. Így egyetlen adatszivárgás is komoly hírnévvesztéssel járhat, ami ügyfélvesztéshez és üzleti károkhoz vezethet.

Jogi és pénzügyi kockázatok minimalizálása

Az iparági szabályozásokon túlmenően, különböző joghatóságoknak saját jogi előírásaik vannak, amelyek a weboldal látogatóinak és felhasználóinak védelmét hivatottak szolgálni. Ha nem azonosítod a fenyegetéseket és nem véd megfelelően, jogi bajba kerülhetsz, ami valós büntetőjogi és polgári jogi szankciókat is magával hozhat.

A kormányzati felügyeleten túl, a látogatók is jogi lépéseket tehetnek, ha kárt szenvednek.

A lényeg egyszerű: csökkentsd a felelősségeidet azzal, hogy a problémákat orvosolod, mielőtt kihasználhatóvá válnának.

Biztonsági tudatosság növelése

A weboldal-biztonsági audit egy gyakran elhanyagolt aspektusa az, hogy képes növelni a biztonsági tudatosságot a vállalatodon belül. Az auditok részletes betekintést nyújtanak a szervezet működésébe. Az eredmények áttekintése segíthet mindenkinek megérteni a jobb biztonsági gyakorlatok bevezetését és a szerepüket a szervezeten belül.

Például vegyük a hitelesítési adatok biztonságát. Az emberek többsége tisztában van vele, hogy ne használjanak könnyen kitalálható jelszavakat, de lehet, hogy néhány alkalmazottad nem veszi ezt komolyan. Egy biztonsági audit tökéletes alkalmat kínál arra, hogy felvilágosítsd a szervezet tagjait az alapvető biztonsági gyakorlatokról.

Biztonsági ellenőrzések érvényesítése

Végül, a weboldal-biztonsági auditok elengedhetetlenek a biztonsági ellenőrzések érvényesítéséhez. Például kiértékelheted, hogy a bevezetett biztonsági intézkedések hatékonyak-e azokkal a kockázatokkal szemben, amelyek ellen kialakították őket.

Az időszakos auditok végrehajtása után, az ellenőrzések eredményei a későbbiekben javulni fognak. Ez még biztonságosabbá teszi a weboldaladat, és segít naprakészen tartani a legújabb gyakorlatokkal.

Business

Mielőtt teljes weboldal-biztonsági auditot végeznél, szükséges néhány előkészítő lépést tenned, hogy elkerüld a lehetséges problémákat a folyamat során.

Íme a fő előfeltételek egy biztonsági audit elvégzéséhez:

 • Részletes oldaltérkép. Szükséged lesz egy átfogó vázlatra a weboldalad és hálózati infrastruktúrád szempontjából.
 • Teljes hozzáférés a weboldalhoz és a tárhely környezethez. A teljes weboldal-biztonsági audit során adminisztratív hozzáféréssel kell rendelkezned az oldalhoz és a tárhely környezethez. Alternatív megoldásként egy hálózati adminisztrátorral együtt kell dolgoznod a vizsgálat több lépésének elvégzése során.
 • Weboldal vizsgáló eszközök. Ezeket az eszközöket arra használják, hogy átvizsgálják a weboldaladat ismert sérülékenységek szempontjából.
 • Támadásvizsgáló eszközök. Ezeket más néven penetrációs teszt eszközöknek is hívják. Ez egy olyan szoftvertípus, amely segíthet tesztelni a weboldalad védelmét szimulált kibertámadásokkal szemben.
 • Hozzáférés a weboldal naplóihoz. A weboldal naplói vagy másnéven logjai rengeteg információt tartalmaznak arról, hogyan interakcióznak a felhasználók az oldaladdal. Ez magában foglalja az adatokhoz való hozzáférési vagy manipulációs kísérleteket is. A logok elemzése segíthet azonosítani azokat a mintázatokat, amelyek biztonsági problémákat jeleznek.
 • Ismeret a kötelező előírásokról. Ha vállalatodnak eleget kell tennie adott szabályozási előírásoknak, lényeges azok figyelembevétele az ellenőrzés alatt. A szabályoktól való eltérés nem csak anyagi büntetést, hanem akár börtönbüntetést is maga után vonhat.
 • Incidenskezelési tervek. Az ellenőrzés során szükséges átnézni az incidenskezelési stratégiádat is, hogy megbizonyosodj a terv hatékonyságáról a lehetséges biztonsági kockázatok kapcsán. A tervnek világosan meg kell határoznia, milyen intézkedések szükségesek egy esemény bekövetkeztekor, és ki az illetékes az egyes lépésekért.

Emellett érdemes hozzáférni a korábbi biztonsági ellenőrzések adataihoz. Ha most csinálsz először teljeskörű weboldal-biztonsági auditot, lényeges az eredmények dokumentálása és elérhetővé tétele a későbbi vizsgálatokhoz.

Ebből kifolyólag az ügyfeleink weboldalaira olyan bővítményeket építünk be, amelyek védelmet nyújtanak a leggyakoribb internetes támadásokkal szemben. Szervereinken is futtatunk automatizált log-analíziseket, hogy azonnal észleljük és megállítsuk a potenciális támadásokat. Különösen ajánlott a weboldal karbantartási csomagunk, hiszen a karbantartások során nem csak a rendszer optimalizálására, hanem az esetleges biztonsági rések felismerésére is figyelünk.

0
  Kosár
  A kosár még üres.