fbpx

New Generation Web

WordPress weboldalak előnyei és hátrányai

A WordPress az egyik legelterjedtebb és leginkább felhasználóbarát tartalomkezelő rendszer. Alábbbi cikkünkben átfogóan keressük a választ az olyan kérdésekre, mint: Mi az a WordPress? Milyen előnyei és hátrányai vannak? Mikor lehet hasznos számodra?

A WordPress a világ legelterjedtebb tartalomkezelő rendszere – Content Management System- CMS. Alapvető esetben semmi extra tudásra nincs szükséged, hogy létrehozz akár magadnak is egy ilyen weboldalt, de a profi megjelenés és a megfelelő beállítások gyakran több szakértelmet igényelnek. Ez mindannak köszönhető, hogy az alapvető blog-platform funkcióját már messze meghaladta és lehetőségek széles skálájával rendelkező tartalomkezelő rendszer lett. Világszerte több, mint 70 millió weboldal fut WordPress alapú rendszeren.

Ingyenes sablonok

A WordPressben könnyedén meg lehet változtatni az oldal kinézetét, miközben a tartalom ugyanaz marad. Az általad kiválasztott design-t egy sablon (angolul: theme) által telepítheted fel a honlapodra. Esetleg ha megunnád a korábban kiválasztott sablont, bármikor kereshetsz másikat és lecserélheted a kinézetet. A tartalom mindig ugyanaz marad, de a honlap megjelenése, a színek és a betűtípusok megváltoznak.

A WordPress sablonerdőben körülbelül 12 ezer ingyenes sablon áll rendelkezésedre. Azonban ha hajlandó vagy érte fizetni, akkor nagyjából 5-35 ezer forint között tudsz magadnak vásárolni is egyet. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az ingyenes verziók között is találhatsz remekművet, de a fizetősek között is lesznek elég hanyag sablonok. Mindig olyat válassz, amelynek sok pozitív visszajelzése van és nincs biztonsági problémája.

A sablonokkal reszponzív design-t tudsz létrehozni, magyarán mobilon és táblagépen is remekül fog kinézni weboldalad. A legtöbb WordPress sablon már képes arra, hogy alkalmazkodjon a különböző eszközökhöz, így például ha blogot indítasz, az olvasóid bármikor el tudják olvasni az írásodat, amikor a telefonjukat használják.

Felhasználóbarát

A WordPress könnyen használható felhasználóbarát felülettel rendelkezik, így a kezdő weboldal szerkesztők is könnyen boldogulnak vele. Az adminisztrációs felület egyszerű és intuitív, amely lehetővé teszi a tartalom könnyű kezelését. Egy WordPress honlap szerkezete egymáshoz illeszkedő elemekből, konténerekből áll. Ezeket könnyedén az egér segítségével tudod ki- és bekapcsolni, illetve szerkeszteni. Tapasztaltabb és rugalmasabb felhasználóknak lehetőségük van egyedi kódrészleteket is beszúrni a méginkább sajátos megjelenés vagy bizonyos funkciók működésének elérésére.

Egy WordPress weboldalon könnyedén tudod végrehajtani az alábbi műveleteket:

 • blog létrehozása;
 • cikkek írása, feltöltése, módosítása;
 • címlap szerkesztése;
 • képek feltöltése, cseréje, módosítása;
 • új menüpontok létrehozása, felesleges menü elemek törlése;
 • videók beágyazása cikkekbe;
 • landing oldalak létrehozása;
 • Facebook oldal integrációja az oldalba;
 • kapcsolati forma, kérdőív készítése.

A WordPress taralom szerkesztése pont olyan egyszerű, mintha egy szövegszerkesztőt használnál. A WP kezelőfelületét lefordították magyarra és folyamatosan fejlesztik, tökéletesítik, így azoknak is jó megoldás lehet, akik nem tudnak angolul.

Bővíthetőség

A WordPress rengeteg bővítménnyel és sablonnal rendelkezik, amelyek segítségével testre szabható és funkcionálisan bővíthető a weboldal. A bővítményekkel könnyedén hozzáadhatunk olyan új funkciókat, mint például: galériák, űrlapok, SEO eszközök, üzleti eszközök és még sok más.

Ahogyan használod és fejleszted a saját honlapod előbb-utóbb új lehetőségekkel akarod majd bővíteni, de azokat alap esetben nem fogja tartalmazni a WordPress sablon. Ennek megoldására vannak a már fentebb említett bővítmények (angolul: plugin), melyek nagy része ingyen beszerezhető.

Viszont a bővítményekkel nem árt óvatosnak lenni. A lehető legkevesebb plugint használd, és csak akkor, ha valóban szükséged van arra a funkcióra.

A WordPress nyílt forráskódú, így bármikor akár Te magad is, vagy a fejlesztőd bele tudtok nyúlni az oldalba és tovább tudjátok fejleszteni azt.

Keresőbarát

A legtöbb tartalomkezelő rendszer alkalmas keresőoptimalizálásra. A WordPress alapvetően keresőbarát struktúrával rendelkezik, de emellett sok olyan SEO bővítmény áll rendelkezésre, amelyekkel optimalizálhatjuk a weboldalunkat a keresőmotorok számára.

Túlzás lenne azt mondani, hogy a WordPress a legalkalmasabb keresőoptimalizálásra, hiszen a sikeres SEO sokkal inkább a Google működésének megértésén és az oldalon közzétett tartalmon múlik.

A honlap teljes keresőoptimalizálásra egyébként több bővítmény is létezik, ilyen például Yoast SEO bővítmény.

Támadhatóság

A WordPress hasonló a Windows esetéhez: népszerűsége miatt tömegesen használják, ezért a robotok és a hackerek előszeretettel támadják ezeket a weboldalakat. Ebből kifolyólag kiemelten fontos, hogy fektess nagy hangsúlyt a biztonságra:

 • Használj hosszabb és összetettebb jelszavakat. Például ne “lacika1970” legyen a honlapod jelszava, hanem generálj magadnak ilyet: “Ho!@u9ls0p?2g_qiJUFr”. Az ilyen jelszavakat egy program sem tudja feltörni. Számos ingyenesen jelszó generátor létezik már, amellyel ehhez hasonló bonyolult jelszavakat tudsz létrehozni.
 • Figyelj az egy helyről való többszöri bejelentkezésekre, – angolul brute force attack – azaz a lerohanásokra. Ennek lényege, hogy egy program több millió variációt kirpóbál annak érdekében, hogy bejusson a weboldaladra. Ennek kivédésére használhatod a Loginizer ingyenes bővítményt, mellyel a harmadik próbálkozás után letilthatod a támadót.
 • Mindig figyelj a frissítésekre, használd a WordPress legfrissebb verzióját és tartsd frissen a bővítményeid is. Ha ezt figyelmen kívül hagyod, akkor sajnos könnyen elszállhat az oldalad. A tárhelyszolgáltató egyébként létfontosságú ilyen szempontból, de erre sokan sajnos csak akkor jönnek rá, ha már megtörténik a baj.

Az igazság az, hogy lehet bármilyen honlapod, mindig lesz hibalehetőség. Ezért fontos, hogy legyen mindig 2-3 hétre visszamenőleg biztonsági mentésed az összes lényeges változatból.

A fentieken kívül kell lennie egy külön biztonsági mentésednek is, amit például a Dropboxban, vagy Google Drive-on tárolsz. Ha ez meg van, akkor csak puszta kellemetlenség lesz, ha elszáll az oldalad, hiszen bármikor vissza tudod állítani néhány kattintással.

Lassú oldalbetöltés

Sok esetben a WordPress weboldal lassan töltődik be és mire megjelenne a szöveg és a design, addigra a látogató elmegy. Ennek az alábbi okai lehetnek:

 • Nem jól méretezett képek: ha telipakolod az oldalt 2-3 MB-s képekkel, akkor az jelentős teljesítménycsökkenést fog okozni. Kicsinyítsd le a képeket 150 KB alá, majd töltsd vissza és szemmel láthatólag gyorsabb lesz a honlap is.
 • Felesleges bővítmények: nincs konkrét szabályozás rá, hogy hány bővítmény lehet egy oldalon, de erősen ajánlott a minimálisra törekedni. Például az egyik leggyakrabban használt bővítmény a Visual Composer rengeteg weboldal belassulásáért volt felelős, melynek eltávolítása után a honlapok új életet kaptak.
 • Gyenge webtárhely: sokszor találkozunk azzal a problémával, hogy számos tárhely nem működik jól és a szerverek válaszideje eléri a 3-4 másodpercet is. Ennek következtében a weboldal körülbelül 5-6 másodperc alatt fog betöltődni, amire senki nem fog várni. Persze mindig meg kell gondolni egy honlap esetében, hogy mire költ az ember, de a WordPress tekintetében pont a tárhelyen nem érdemes spórolni.
 • Ingyenes sablon: az ingyenes sablonok között sokszor lehet találni olyat, amely lassítja az oldalt. Ezek általában teli vannak extra effektekkel, ami miatt szinte azonnal beleszeretsz.

Természetesen nem lehet megfeledkezni arról sem, hogy a lassúságot maga a WordPress is okozza. Ennek oka, hogy a weboldal sok olyan funkciót tartalmaz, amelyek nem használsz, de használhatnál. Ezek azok, amelyeket az egyedi programozású oldalakba nem tesznek bele. Azonban ha a fent említett beállításokat (pici kép, jó sablon, normális tárhely) betartod, akkor tökéletesen fog működni az oldalad.

Problémás sablonok

A WordPress legnagyobb vonzereje a széles sablonválaszték, de egyben ez a hátránya is. Nem okvetlen minden esetben arra kell gondolni, hogy sok a hanyag sablon, hanem sokan választanak specifikus témát.

Tegyük fel, hogy van egy éttermed és a ThemeForest nevű oldalon vásárolsz egy számodra tökéletesnek mondott sablont. Azonban feltelepítés után hamar kiderül, hogy teli van hibákkal és felesleges effektekkel, amelyek lassúságot okoznak a weboldaladon. Ez az úgynevezett túlspecifikált sablon több veszteséget fog sajnos neked okozni, mivel muszáj lesz lecserélned egy prémium sablonra.

Mindig törekedj arra, hogy prémium WordPress sablont vásárolj. A legjobb ezek közül a StudioPress sablonok, valamint az Avadák.

Bővítmény problémák

Minden bővítmény valami új funkciót ad hozzá a weboldalhoz, mellyel lassítja az oldal betöltését. Épp ezért javasoljuk, hogy tényleg csak azokat telepítsd fel és használd, amiket nagyon muszáj. Egy honlap attól lesz jó honlap, hogy megfelelően megjeleníti a tartalmat, a termékeket vagy a szolgáltatást, és minden más extra effekt, ami ezen túl van, felesleges és káros.

Vannak persze szükséges dolgok, de ezekhez sem kell mindig bővítmény. Inkább kérd egy szakmabeli segítségét, hogy elkerüld az ötvenedik bővítmény feltelepítését, ami akár tönkre is vághatja az egész honlapod. A legtöbb bővítménynek létezik ingyenes verziója, de nagy részük sajnos elég silány minőségű.

A WordPress weboldalakat némi odafigyeléssel és előrelátással könnyedén megfelelő körülmények között lehet tartani és szuper honlapokat lehet vele létrehozni.

Ma már nincs olyan alternatívája, ami egyszerűbb és gyorsabb lenne.

Összességében a WordPress egy könnyen kezelhető, rugalmas és bővíthető tartalomkezelő rendszer, amely számos előnnyel jár a weboldalak és blogok létrehozása szempontjából. Emellett a közösség és a fejlesztők folyamatos támogatása és karbantartása révén az egyik legnépszerűbb és megbízható megoldás a weboldal-építés terén.

Ha úgy döntesz, hogy belevágsz, akkor a WordPresst innen töltheted le. Rengeteg fejlesztő közül tudsz majd válogatni a honlapkészítéssel kapcsolatban, és ha szükséged van rá örömmel segítünk mi is Neked.

0
  Kosár
  A kosár még üres.