fbpx ...

A Starlink műholdas net már nálunk is elérhető

A Starlink műholdas net már nálunk is elérhető

A hét eleje óta már mi is megrendelhetjük a SpaceX-hez tartozó Starlink műholdas szolgáltatást, amelyet több ezer, alacsony Föld körüli pályán elhelyezkedő műholdflotta biztosít.

A hét elején közölte a társaság, hogy immár Magyarországon is elérhető a SpaceX-hez tartozó internetszolgáltatás, a Starlink. A szolgáltatás célcsoportja a nagy kiterjedésű, szélessávú  internetelérésre alkalmas infrastruktúrával gyéren vagy egyáltalán nem ellátott területeken lakók, illetve az ott működő vállalkozások.

A Starlink több ezer szatellitből álló, úgynevezett alacsony Föld körüli pályán elhelyezkedő – jellemzően 340 és 570 kilométeres magasság között – flotta.

A rendkívül nagy flottának, illetve a mondhatni rövid jeltávolságnak köszönhetően a Starlink szolgáltatással a vezetékes szélessávú kapcsolattal, illetve mobilnettel összemérhető sávszélességű internetkapcsolat létesíthető.

Az alacsony pálya végleg kiküszöböli az olyan műholdas cégek, mint pl. az Eutelsat vagy az SES Astra hagyományos több száz milliszekundumos sztenderd válaszidejét.

A rendszer használati díja azonban a magánszemélyeket és a vállalkozókat is arra sarkallja, hogy más megoldás után nézzenek, amennyiben lehetséges.

A Starlink műholdas kit ára bruttó 260 ezer forint, melyhez további, 23 ezer forintos szállítási költség adódik (a rendszer beüzemelése az ügyfél felelőssége).

A szolgáltatás havi díja pedig 35 ezer forint, mindaddig amíg az előfizető más címe(ke)n nem akarja igénybe venni a műholdas netet.

„A Starlink esetében az előfizető a cég írországi leányvállalatával köt szolgáltatói szerződést, a megállapodásra a magyar jog az irányadó.”

– HWSW