fbpx ...

Így tudod beállítani, hogy a Spotify ne lopja el az adataid

Spotify személyre szabott hirdetések beállítása

A Cambridge Analytica 2018-as botránya óta sokkal nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a tech cégek mihez kezdenek az óriási mennyiségben tárolt felhasználói adatokkal.

Kiderült, hogy a Facebookon keresztül 87 millió ember adataihoz fért hozzá illetéktelenül a politikai tanácsadó cég, melyet arra használt fel, hogy befolyásolja a szavazók véleményét a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban.

A mai legnépszerűbb zenei streaming, a Spotify szerencsére elkerült hasonló botrányokat, de ettől még nem változik az a tény, hogy élénken érdeklődik adataink iránt, ugyanis bevételeinek csak egy részét teszik ki az előfizetési díjak, a többit a hirdetési felületek értékesítése fedezi. A megfelelő reklámokhoz viszon személyre szabott üzenetek kellenek, így jönnek a képbe a Spotify által gyűjtött adatok.

A vállalat adatvédelmi szabályzata szerint az alapvető információkon túl olyan adatokat is gyűjt, mint a telefonunk érzékelő adatai, a hozzávetőleges tartózkodási helyünk, a streamelési előzményeink, az érdeklődési köreinkre való következtetések stb.

Azonban az adatokat akár arra is felhasználhatja a szolgáltatás, hogy anonim megosztásukkal segítse hirdetési partnereit. Ez sokakat nem zavar, viszont akadnak olyanok, akik nem szívesen kötik a vásárlókra vadászó cégek orrára adataikat.

Az utóbbi csoportnak a jó hír az, hogy a Spotify lehetőséget biztosít az adatok megosztásának letiltására az alábbi módon:
  1. Lépj be a Spotify weboldalán, vagy indítsd el asztali alkalmazásod.
  2. A jobb felső sarokban kattints a profilodra és válaszd a „Fiók” lehetőséget.
  3. A böngészőben megnyíló oldalon kattints az „Adatvédelmi beállítások” menüpontra.
  4. Kapcsold ki a „Személyre szabott hirdetések” csúszkát.
Spotify személyre szabott hirdetések kikapcsolása

Lehetőségünk van a Facebook-adataink Spotify-jal való megosztásának a letiltására is (lásd a képet), ami azoknak szól, akik a közösségi oldalon regisztrált fiókjukkal használják a szolgáltatást. Aki pedig kíváncsi, hogy a Spotify milyen adatokat tárol róla, az oldal aljára görgetve kérvényezheti a személyes adatcsomagja letöltését.