fbpx ...

Mivel foglalkozik egy rendszergazda?

Mivel foglalkozik egy rendszergazda

A rendszergazdák az informatika világának „láthatatlan hősei”. Az emberek többsége a rendszergazda kifejezéshez általában egy mogorva, szemüveges alakot társítanak, aki csak néhány egyszerűbb informatikai problémában tud segítséget nyújtani. Ez a képzettársítás azonban messze áll a valóságtól, ugyanis a külső jellemzőktől eltekintve feladatuk, hogy biztosítsák a komplett informatikai rendszerek zökkenőmentes működését.

A rendszergazda, angolul sysadmin (system administrator) felel a munkahelyeken az adott hálózat és a benne található komponensek funkciójuknak megfelelő működéséért. Az ő felelőssége a komplett rendszer (operációs rendszerek, alkalmazások, szerverek, hálózat, biztonság stb.) karbantartása és konfigurációja a kifogástalan működés érdekében. A rendszergazdák feladata többek között, hogy az általuk kezelt eszközöket rendelkezésre bocsássák, megfelelő legyen a felhasználók számára, a biztonsági előírások szerint működjenek és ne lépjék túl a költségvetési keretet.

A hatalmas szerverparkok monitorozása és akadálymentes üzemeltetése nem kis kihívást jelent, és komoly technikai tudást követel meg a rendszergazdától. Az ilyen munkahelyeken az IT-infrastruktúrának 24/7-ben működnie kell, ezért a sysadminok több műszakban, vagy ügyeleti rendszerben dolgoznak.

Tehát a rendszergazdák különböző rendszereket üzemeltetnek és frissítenek, hibákat hárítanak el, erőforrásokat felügyelnek és optimalizálnak, felhasználói beállításokat kezelnek, fájlrendszert készítenek, technikai supportot biztosítanak és még sok más. Ám számos nehézsége ellenére határozottan kijelenthetjük, hogy komoly lehetőségek vannak benne, amennyiben ezen a pályán szeretnél dolgozni.

Mire van szükséged, hogy el tudj indulni ezen a területen?

Multi cégeknél informatikai területen szerzett, legalább BSc diploma az elvárás. Angol nyelvtudásra szóban nem okvetlen van szükség, de angolul írni és olvasni tudni kell, ugyanis a dokumentációk és a kiegészítő képzések többnyire csak ilyen nyelven érhetők el.

Ez a pozíció jobban kedvez az introvertált személyiségjegyű embereknek, ugyanis a csapatban egy jó darabig, vagy talán soha nem a rendszergazda lesz az origó. Az interjún ha megfelelsz az elvárásoknak, akkor azonnal junior, vagy L1 sysadmin pozícióba kerülsz, ahonnan szép lehetőségeid lesznek az előrelépéshez.

Milyen lehetőségeid vannak a jövőre nézve?

Tegyük fel, hogy már két éve „állod a sarat” rendszergazdaként, karbantartod és optimalizálod a rád bízott rendszereket, támogatod a felhasználókat, és ebben már nem találsz kihívást, ezért szeretnél előrelépni és új kompetenciákat elsajátítani.

Ebben az esetben 4 életpálya áll előtted:

  1. senior munkaköröket töltesz be és specializálódsz;
  2. system architect leszel;
  3. kiberbiztonsági szakemberré képzed magad;
  4. tanácsadóvá válsz.

Mennyit tudsz keresni rendszergazdaként?

Kezdő sysadminként átlagosan bruttó 450.000 ft/hó jövedelemre számíthatsz, azonban ha tanulmányaidon felül is képzed magad, és meghatározó cégnél voltál gyakorlaton, valamint az angol tudásod is eléri legalább a középfokot, akkor akár 550.000 ft/hó fizetést is kereshetsz. Béred alakulása a későbbiekben attól függ, melyik irányba orientálódsz. Egy 5 év tapasztalattal rendelkező rendszergazda 3-4 képesítéssel akár bruttó 800 ezer és 1 millió forint között is kereshet.