fbpx

New Generation Web

HDD vs. SSD

Új eszköz vásárlásánál számos tényezőt figyelembe kell vennünk, de az egyik legfontosabb alkatrész a merevlemez. Ez az a hardver, amely minden fontos adatot tárolni fog a számítógépünkön, az operációs rendszertől kezdve a fájlokon át, a fotókat és a játékokat is. Mindemellett gépünk gyorsaságára is jelentős hatással van.

De vajon az SSD vagy inkább a HDD mellett érdemes döntenünk?

HDD

A HDD, vagyis a Hard Disc Drive olyan merevlemez meghajtó, amely az információkat mágnesezhető réteggel bevont lemezeken tárolja, az adatokat pedig egy mechanikus mozgó fej olvassa le. A két motor közül az egyik a tányérokat forgatja, míg a másik az olvasást és írást végző fejet mozgatja, méghozzá mikroszkopikus pontossággal.

A HDD népszerűségének fontos eleme, hogy nagy mennyiségű adat tárolására képes, viszont a mechanikus kialakítás miatt lassabb reakcióideje van. A legjobb merevlemez is mindössze 200 megabyte/sec sebességre képes.

Előnye, hogy a digitális tárhelyeknél jóval nagyobb adatkapacitással rendelkezik, s az SSD-hez képest sokkal olcsóbban juthatunk hozzá.

SSD

Az SSD, vagyis a Solid State Drive a HDD-vel szemben sokkal gyorsabb működést garantál.

Az SSD egy úgynevezett szilárdtest meghajtó, amely flash memóriát használ. Ez azt jelenti, hogy a flash memória memóriachipeket használ, az adatok fizikai lemezre írása helyett. A chipekben a félvezetők a kódok tárolására különféle elektromos töltésállapotokba fektetik a tömböket. Mivel az elektromos mintákon kívül semmi sem mozog, ezért hívják ezt a tároló meghajtót “szilárd állapotúnak”.

Nincs mozgó alkatrész

A mozgó alkatrészek elég gyorsan elhasználódnak, emiatt a gyártók igyekeznek amikor csak lehetséges megszabadulni ezektől. A szilárd test alapú meghajtóknak saját élettartam-korlátozásaik vannak, de sokkal tartósabbak és megbízhatóbbak, mivel nincsenek mozgó alkatrészeik.

Sebesség

Az elektromosság gyorsan mozog, így nem meglepő, hogy az SSD-k a merevlemezeknél használt energia töredékéért képesek eszméletlen sebességgel írna vagy olvasni adatokat.

Mobilitás

Az SSD kisebb és könnyebb, mint a korábbi merevlemez meghajtók. Többek között ez is hozzájárult a mai ultra-vékony laptopok, táblagépek és egyéb mobil eszközök megjelenéséhez. A legvékonyabb eszközökön a tervezők a szilárd állapotú tárolást közvetlenül az alaplapra helyezik.

Alacsony meghibásodási kockázat

Az SSD-k kevésbé hibásodnak meg, mint a HDD-k, ami a széles körben elterjedt anyagfejlesztéseknek és olyan funkcióknak köszönhető, mint például az ECC vagy a hibajavító kód.

Hosszabb élettartam

Az SSD élettartama attól függ, hogy mennyit volt használva, illetve meddig képes a meghajtó megfelelően tárolni a rá küldött elektromos töltéseket. A legtöbb meghajtó élettartama évtizedekben mérhető, ugyanis nem csak a merevlemez meghajtóknál bírják tovább, hanem még a szakértők által becsült időnél is.

SSD kapcsolódási típusok

Az SSD osztályzása különféle paraméterek alapján történik, de az egyik legfontosabb tényező a kapcsolódási típus.

SATA III (Serial Advanced Technology Attachment): egy régebbi csatlakozási opció utolsó fejlesztéseként a HDD és SSD eszközökkel is működik, így nagy jelentősége volt a HDD-ről SSD-re való átállás során. Az átállási időszak lassan a végéhez közeledik, így a SATA III kapcsolódási típusokat egyre kevesebb eszköz támogatja már.

PCIe (Peripheral Component Interconnect Express): a közvetlen adatáramlás biztosítására ez az opció csatlakozik a PCIe sávokhoz az alaplapokon. Gyorsasága miatt az SSD írási sebessége körülbelül 1GB/másodperc.

NVMe (Non-Volatile Memory Express): Az NVMe a PCIe kapcsolatok bővítésére lett tervezve, így könnyen frissíthetők és általában gyorsabbak is. Ez az opció újabb, mint a PCIe kapcsolat, így még ettől a megoldástól is drágább.

Mi alapján válasszunk?

A döntés során a legfontosabb tényező, hogy milyen célre szeretnénk használni számítástechnikai eszközünket. Olyan hétköznapi tevékenységekre, mint a netezés, bizonyos esetekben a munka vagy a filmezés, a HDD tökéletes választás. Játék, vagy egyéb nagyobb erőforrást igénylő programok használatára érdemesebb SSD-t választanunk, vagy a hibrid megoldás mellett döntenünk.

Remek megoldás lehet, ha például a rendszer számára SSD-t, a játékok tárolására pedig HDD-t használunk.

Összességében, ha olcsón nagy tárhelyre van szükségünk, akkor a HDD, azonban ha a gyorsaság és mobilitás a cél, úgy az SSD lesz a befutó.

0
    Kosár
    A kosár még üres.