fbpx ...

Az Intel állítása szerint az ő processzorai biztonságosabbak, mint az AMD chipjei

Intel processzor biztonságosabb, mint az AMD chipjei

Az Intel processzoraiban felfedezett, a spekulatív végrehajtás hiányosságaira visszavezethető biztonsági résekről szóló hírekkel van teli a sajtó évek óta.

Most azonban az „Intel 2021 Product Security Report” jelentésében a cég azt állítja, hogy chipjei biztonságosabbak, mint az AMD lapkái.

A jelentés szerint az Intel processzoraiban a 2021-es évben kevesebb biztonsági rést fedeztek fel, mint az AMD CPU-iban. Egészen pontosan 16 darabot, míg az AMD chipjeiben 31-et.

Intel AMD összehasonlítása

Ezek az arányok azonban megfordulnak, ha a CPU-k mellett a grafikus chipeket is számításba vesszük: ugyanis az Intel esetében 51, míg az AMD-nél csak 27 új hibát találtak 2021-ben. Ez a tény egyben azt is jelenti, hogy összességében jobb az AMD, aminek lapkáiban együttesen 58 új sebezhetőséget fedeztek fel a tavalyi évben, míg az Intel chipjeiben 67 ilyen vált ismertté.

A vállalat kiemelte az is, hogy a 67 sebezhetősége közül ő maga 25-öt azonosított, 423 darabot pedig külső kutatók jelentettek neki. Eközben az AMD-nél minden hibát független fejlesztők fedeztek fel.

Az Intel a sebezhetőségek súlyosságát, vagy az érintett processzorcsaládok számát, illetve az értékesítési darabszámokat nem tartotta összehasonlításra érdemesnek.

A statisztika azonban kitér az Intel más termékeire is a CPU-kon és GPU-kon kívül is. Ebből kiderül, hogy a cég grafikus chipjei után Ethernet termékeiben fedezték fel a legtöbb sebezhetőséget, de szoftvereiben is bőven találtak abból. Továbbá a biztonsági hibák bőven érintették a vállalat szerver és vezetéknélküli termékeit, illetve memória és tárolóegységeit is.