fbpx ...

Domain név választás

Domain név választás

A domain név választás az egyik legfontosabb lépés, amikor egy új weboldalt hozunk létre. Egy jól megválasztott domain nem csupán egy webes cím, hanem az online jelenléted fontos alapköve is. Meghatározza, hogyan találják meg az emberek a weboldalad, és befolyásolja, hogy milyen könnyen jegyzik meg. A tökéletes domain név nemcsak egyszerű és könnyen érthető, de segíti a keresőoptimalizálást is. Ebben a cikkben végig megyünk azokon a szempontokon, amelyeket érdemes figyelembe venned a megfelelő domain kiválasztása során.

Találd meg a saját domain neved!

Milyen elemekből áll egy domain név?

Egy domain név általában két fő elemből épül fel, de bizonyos esetekben három részből is állhat. Nézzük meg részletesebben, milyen részei vannak!

Legfelső szintű domain (TLD - Top Level Domain)

A legfelső szintű domain, közismertebb nevén domain végződés, az URL legutolsó eleme, például a .com vagy .org. A legtöbb esetben ez a rész nem szokott különösebb nehézséget okozni a választás során, hiszen a lehetőségek viszonylag korlátozottak. A legnagyobb kihívás inkább abban rejlik, hogy az adott domain végződéssel (pl. .hu vagy .com) elérhető-e a kívánt név. Domain kereső eszközök segítségével könnyedén ellenőrizheted, hogy a domain név regisztráció megkezdhető-e az általad választott névvel.

Második szintű domain

Ez az a rész, amely gyakran komoly fejtörést okoz a választáskor. A második szintű domain közvetlenül a felső szintű domain előtt található, például a newgenweb.hu esetében a newgenweb szó. Ez az elem határozza meg a domain egyediségét, és általában a vállalkozás vagy márka nevét tükrözi. Sokszor azonban előfordulhat, hogy a kívánt név már foglalt, vagy nem ez a legmegfelelőbb választás. Azonban, ha a megfelelő domain ötletek közül sikerül választani, akkor a jó név garantálhatja a sikeres online jelenlétet.

Harmadik szintű domain, vagy aldomain

Az úgynevezett aldomain a hierarchia legalján található, és közvetlenül a második szintű domain előtt balra helyezkedik el. Az aldomainek létrehozása a második szintű domain tulajdonosának joga, tehát ha már rendelkezel egy domainnel, szabadon hozhatsz létre új aldomaineket. Ezek gyakran szolgálnak különálló oldalak, mint például egy blog vagy webshop számára. Például egy blog esetében használhatod a blog.newgenweb.hu, míg egy webshop számára a shop.newgenweb.hu aldomaint. Tehát domain név regisztráció során lehetőség van akár az aldomainek előkészítésére is, ami bővítheti a weboldal funkcionalitását.

Miért fontos a megfelelő domain név kiválasztása?

A domain több, mint egy egyszerű cím – alapvető szerepe van a márkaépítésben, a SEO-ban és a felhasználói élmény kialakításában. Ha előre átgondolt ötletek alapján választasz, az nagyban hozzájárulhat a márka láthatóságához és az online sikerhez.

Domain keresés

A domain név hatása a márkaismertségre

Bár sokféle vélemény létezik, a legtöbben egyetértenek abban, hogy az online jelenlét és a márkaépítés egyik alapköve a megfelelő domain név kiválasztása. Egy könnyen megjegyezhető domain, amely kapcsolódik a vállalkozás tevékenységi köréhez, jelentősen hozzájárulhat a gyors növekedéshez és az ismertséghez. Habár nem szükséges, hogy a domain teljes mértékben megegyezzen a vállalkozás vagy szolgáltatás nevével, erősen javasolt, mivel az egységes márkaépítés elengedhetetlen az online térben. Az erős arculat és koherens megjelenés növeli a siker esélyét. A domain kereső eszközök segítségével könnyedén megtalálhatod a megfelelő opciókat.

Miért fontos a domain név a márkaépítésben?

Számos érv szól a jól megválasztott domain név mellett, de az egyik legfontosabb, hogy a megfelelő domain szorosan kapcsolódik a márkához, így segíti az azonosítást és a brand ismertségét. Egy egyedi és könnyen megjegyezhető domain elengedhetetlen, ha sikeres online jelenlétet szeretnél kialakítani.

Ha kizárólag a márkaépítés a cél, akkor érdemes kerülni a konkrét kulcsszavakat, mivel ezek csupán a keresőoptimalizálást segítik, de nem járulnak hozzá a márkanév hosszú távú építéséhez. A SEO-ra később is fókuszálhatsz, különböző módszerek és marketingeszközök segítségével.

Ha kitaláltál egy erős márkanevet, azt mindenképp támogasd meg egy hozzá kapcsolódó domain névvel, és az oldal meta leírásaiban határozd meg a tevékenységi kört, hogy ezzel is erősítsd a márka jelenlétét.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a domain név önmagában még nem elegendő a teljes márkaépítéshez, de megfelelő alapot biztosíthat. Emiatt érdemes időt szánni a gondos kiválasztására, hogy erős alapokra építhesd a márkád.

Hogyan válassz domain nevet a márkaépítéshez?

A legfontosabb szempont az, hogy a domain név tartalmazza a márkanevet. Ezt kombinálhatod a tevékenységi körrel is, de ügyelj arra, hogy ne válassz túl hosszú nevet, mivel az negatívan hathat a SEO-ra. A választás előtt alaposan kutass, hogy olyan nevet találj, ami kifejező, egyszerű és könnyen megjegyezhető, hiszen ezek az elemek az online siker alapjai.

Az sem probléma, ha a domain névnek nincs közvetlen jelentése, hiszen a későbbi marketing és SEO segítségével könnyen kiépítheted a kapcsolódást a tevékenységedhez. A helyi jellemzők, mint a város vagy régió megnevezése, már kevésbé fontosak, mivel ezek nem segítik a márkaépítést, és később a lokális SEO eszközökkel is erősítheted a helyi jelenlétedet.

Domain név és SEO

Ahhoz, hogy jobban megértsd a domain név és a SEO közötti kapcsolatot, fontos néhány alapelvet tisztázni. Az első és legfontosabb, hogy a jó domain név releváns és összhangban van a weboldal tartalmával. Ez megkönnyíti a keresőmotorok számára, hogy felismerjék a weboldal témáját, és ennek megfelelően rangsorolják a találati listán.

Egy másik alapelv, hogy kerüld a kulcsszó-stuffingot, azaz a kulcsszavak túlzott ismétlését. Tehát a domain név regisztráció folyamata során fontos figyelni arra, hogy a választott név releváns legyen a célközönség számára, és ne tartalmazzon túl sok kulcsszót, mivel a keresőmotorok ezt büntethetik.

Harmadrészt, érdemes figyelembe venni a domain végződéseket is, amikor SEO szempontjából döntünk. Bár a .com a legnépszerűbb végződés, az olyan ország-specifikus végződések, mint a .hu, előnyösek lehetnek a helyi keresések során, és segíthetnek a lokális találatokban jobb helyezést elérni. A domain kereső eszközök nemcsak az elérhetőséget ellenőrzik, hanem segíthetnek alternatív megoldásokat is javasolni, ha a kívánt név már foglalt. Ez különösen fontos, ha a SEO-barát nevet keresel, amely jól működik mind a felhasználók, mind a keresőmotorok számára.

Végül fontos megjegyezni, hogy a domain név csak egy része a sikeres SEO stratégiának. Ahhoz, hogy a weboldal előkelő helyet érjen el a keresőkben, szükség van a tartalom, a weboldal szerkezete és a technikai SEO elemek megfelelő kialakítására is. Emellett fontos a rendszeres tartalomfrissítés, a minőségi belső és külső linkek használata, valamint a felhasználói élmény folyamatos javítása.

SEO javítása

SEO barát végződések (például .com, .hu)

A domain név végződésének megválasztása, ahogy korábban már említettük, fontos SEO szempontból. A .com és .hu végződések a legnépszerűbbek és legmegbízhatóbbak, ezért ezek előnyben részesítendők. Ha a célpiacod helyi, például Magyarország, akkor a .hu végződés erősítheti a helyi relevanciát. A niche végződések (pl. .store, .tech) előnye, hogy könnyen megjegyezhetők és relevánsak lehetnek egy adott iparág számára, de vigyázni kell, hogy ne okozzanak zavart a felhasználók körében.

A felhasználói élmény és a könnyen megjegyezhető domain

A jó domain név könnyen megjegyezhető. Egy rövid és egyszerű név nemcsak a látogatóknak kedvez, hanem javítja a felhasználói élményt is. Ha a látogatók könnyen emlékeznek a weboldal címére, az növeli az oldalra való visszatérés esélyét. A hosszú vagy bonyolult nevek viszont frusztrációt okozhatnak, ami csökkentheti az oldal látogatottságát. Szóval a domain név ötletek összeírása során erre is érdemes odafigyelni.

A tökéletes domain név

A domain név kiválasztása sokkal több, mint egy technikai lépés. Egy megfelelő domain név tükrözi a vállalkozásodat, könnyen megjegyezhető, és még SEO szempontból is hasznos. Nézzük meg, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni.

Egyszerű és rövid nevek előnyei

Az egyszerű domain nevek nemcsak esztétikusak, hanem praktikusak is. Ha túl hosszú vagy bonyolult az megnehezítheti a látogatók számára, hogy emlékezzenek rá, ami negatívan befolyásolhatja a weboldalad látogatottságát. A rövid, lényegretörő domain név azonban megkönnyíti a visszatérő forgalmat, és a felhasználók könnyebben kapcsolják össze a márkával.

Kerüld a bonyolult szavakat és írásjeleket

Bonyolult szavak, számok vagy speciális karakterek használata kerülendő. Az ilyen elemek összezavarhatják a látogatókat, és akár a weboldal forgalmának csökkenését is eredményezhetik. Domain név ötletek összeállítása során törekedj egyszerű, de egyedi megoldásokra, hogy a látogatók könnyen megtalálják az oldalad.

Domain név kiválasztás lépései

A domain név kiválasztása egy fontos folyamat, amelyet alaposan át kell gondolni. Az alábbi lépések segítenek abban, hogy megtaláld a legmegfelelőbb nevet, amely tükrözi a vállalkozásod, és SEO szempontból is előnyös. Az alábbi lépések segíthetnek abban, hogy sikeresen találj magadnak egy jó domaint.

Domain regisztráció előtti lépések

Brainstorming és ötletelés

Az első lépés, hogy összegyűjtsd az összes lehetséges domain név ötletet, ami eszedbe jut. Gondolj olyan szavakra, amelyek kapcsolódnak a vállalkozásodhoz, a termékeidhez vagy szolgáltatásaidhoz. Az ötletelés során érdemes figyelembe venni a már meglévő domain neveket, hogy ne legyen túlságosan hasonló más oldalakhoz.

Domain elérhetőségének ellenőrzése

Miután összeállítottad a listát a lehetséges nevekről, ellenőrizd, hogy a kívánt domain név elérhető-e. Számos domain kereső eszköz létezik, és nálunk is meg tudod nézni, hogy egy adott domain foglalt-e vagy sem. Ha a kívánt név nem elérhető, akkor kereshetsz hasonló lehetőségeket, vagy választhatsz más végződést.

Egyéb lehetőségek: Namecheap, GoDaddy, Domain.hu.

Megjegyzés: Ha lehet, válassz olyan nevet, amely tartalmazza a vállalkozásodra releváns kulcsszavakat, és könnyen beilleszthető a marketing stratégiádba. Kerüld a túl hosszú vagy nehezen megjegyezhető neveket, mert ezek ronthatják a felhasználói élményt.

Gyakori hibák, amiket el kell kerülni a domain név választásakor

Sok kezdő vállalkozás hibát követ el a domain név kiválasztásakor, ami később problémát okozhat a weboldal forgalmában vagy a márkaépítés során. Íme néhány hiba, amit érdemes elkerülni.

Hosszú és bonyolult nevek

Ne válassz olyan domain nevet, amely túl hosszú vagy bonyolult! Ha a név nehezen megjegyezhető, az növeli a látogatók elvesztésének kockázatát. A számok és kötőjelek használata is zavaró lehet a felhasználók számára. Ha a vállalkozás neve túl hosszú, érdemes megfontolni a rövidítést, hogy könnyebben kezelhető legyen.

Nem megfelelő TLD választás

A domain végződés kiválasztása nagyban befolyásolhatja a márka láthatóságát és azonosíthatóságát. Bár a .com, .hu és .eu népszerű opciók, érdemes körülnézni, mert számos egyéb TLD lehet sokkal relevánsabb a márka vagy az iparág szempontjából. Olyan végződést érdemes választani, amely segíti a márka könnyű felismerését és azonosítását.

Példák:

Iparágspecifikus végződések, mint például .photo, .school vagy .yoga.

/A domain kereső számos lehetőséget fog felkínálni TLD-k közül, de neked muszáj a számodra legjobbat kiválasztani./

Védjegybitorlás

Olyan domain név regisztrálása, amely hasonlít egy létező védjegyhez, csábító ötlet lehet, de súlyos jogi következményekkel járhat. Mielőtt lefoglalnád a domaint, mindig érdemes utánanézni, hogy nincs-e ütközés más márkákkal vagy védjegyekkel.

Speciális karakterek és írásjelek használata

A speciális karakterek, számok vagy írásjelek használata a domain névben megnehezítheti a megjegyzést és a használatot. Ezek a karakterek gyakran félreértésekhez vezethetnek, amikor a látogatók megpróbálnak visszatérni a weboldaladra. Ezért a legjobb, ha egyszerű, tiszta és könnyen érthető neveket választasz.

Domain név végződések kiválasztása

A domain név végződése (például .com, .hu, stb.) fontos szerepet játszik a weboldalad sikerében. A megfelelő végződés kiválasztása nemcsak a látogatók számára lehet fontos, hanem SEO szempontból is hatással lehet a weboldalad teljesítményére.

Google kereső

Melyik domain végződés a legjobb? (.com, .hu, .net stb.)

A .com végződés a legnépszerűbb és legelterjedtebb a világon. Ha lehetőséged van, érdemes ezt választani, mivel a felhasználók általában ezt írják be automatikusan, amikor egy weboldalt keresnek. Ha a .com verzió foglalt, akkor a helyi végződések, mint például a .hu, szintén kiváló lehetőségek, különösen, ha a célpiacod magyar nyelvű. A .net vagy más végződések hasznosak lehetnek speciális niche területeken. Az öteletelésben és döntésben is nagy segítségedre lesz a domain kereső.

Mikor érdemes helyi végződést használni?

Amennyiben helyi vállalkozásod van, vagy egy adott régióra célzol, a .hu végződés erősítheti a helyi jelenlétet. A helyi végződések SEO szempontból is előnyösek lehetnek, mivel a keresőmotorok előnyben részesíthetik az adott országra vagy régióra fókuszáló domain neveket. Ha nemzetközi piacra törsz, a .com vagy más általános végződések (pl. .net) jobb választás lehetnek.

A niche domain végződések előnyei és hátrányai (.store, .tech stb.)

Az utóbbi években számos niche domain végződés jelent meg, mint például a .store, .tech vagy .online. Ezek a végződések különleges lehetőségeket kínálnak, mivel egyedi és speciális szektort képviselhetnek. Azonban óvatosan kell választani, mivel ezek kevésbé ismertek a nagyközönség számára, és sok esetben kevésbé megbízhatónak tűnhetnek a felhasználók szemében. Érdemes csak akkor választani ilyen végződést, ha kifejezetten egy adott iparág vagy szektor számára készül a weboldal.

Domain név regisztráció nálunk: lépésről lépésre

Miután kiválasztottad a megfelelő domain nevet, eljött az idő, hogy regisztráld. A domain név regisztráció folyamata néhány egyszerű lépésből áll, de fontos, hogy gondosan válaszd meg a regisztrációs szolgáltatót. Ha nem tudod hol és hogyan tedd ezt meg, nálunk egyszerűen végig tudsz menni ezen a folyamaton, és szükség esetén segítségedre leszünk.

Ellenőrizd a domain elérhetőségét

Mielőtt regisztrálnál, ellenőrizned kell, hogy a kívánt domain név elérhető-e. Ezt könnyen megteheted domain kereső eszközünkkel, amely nemcsak a domain elérhetőségét mutatja meg, hanem alternatív neveket is ajánl, ha a választott név már foglalt.

Domain név regisztráció elindítása

A domain név regisztráció alkalmával igyekszünk a legegyszerűbb és leggyorsabb módon elvégezni. Csak tedd kosárba a választott domain nevet, majd a pénztárnál töltsd ki pontosan az adatokat – EZ NAGYON FONTOS különben jogi következményeket vonhat maga után – végül pedig fizesd ki a regisztrációs díjat. A nyilvántartásba vétel gyorsasága pedig függ a fizetési módtól és a kiválasztott domain végződésétől.

Mi a teendő, ha a kívánt domain foglalt?

Ha a domain kereső azt mutatja, hogy a kívánt név foglalt, ne csüggedj. Próbálkozhatsz a név módosításával, különféle végződések használatával, vagy kapcsolatba léphetsz a domain tulajdonosával, hogy felvásárold tőle. Ezenkívül kereshetsz alternatív neveket, amelyek még mindig jól tükrözik a vállalkozásodat, de nem ütköznek más márkákkal.

0
    Kosár
    A kosár még üres.