Amazon Alexa

Az Amazon Alexa hangasszisztens és az Echo rendszer számos lehetőséget kínál azok számára, akik okosotthonban gondolkodnak. Telepítése és használata teljesen felhasználóbarát, funkciói pedig évről évre csak gyarapodnak.

Okosotthon: olyan komplex rendszer, amelyben a háztartás legtöbb eleme automatizált és távolról vezérelhető.

Amazon Alexa és Amazon Echo

Az okosotthonok alapvető eszköze az okoshangszóró, mely a benne található hangasszisztens miatt érdekes.

Az Amazon Alexa az Amazon által kifejlesztett virtuális asszisztens, vagyis egy olyan mesterséges intelligencia, melyet az Amazon Echo készülékekbe integráltak.

Népszerű konkurens eszközei: Apple Siri, Google Asszisztens, Microsoft Cortana és a Samsung Bixby.

Vezérlés

Az Amazon a hangasszisztensre épülő okosotthont az Echo hangszórókra tervezte. Az irányításához először meg kell szólítanunk “Alexa” (a neve egyébként módosítható például “Computer”-re) néven.

Az Echo eszközök két fő kategóriába sorolhatók:

  1. Okos hangszórók: ide soroljuk a klasszikus Echo és az Echo Dot modelleket. Ezenfelül olyan más gyártók is támogatják Alexát, mint például a Bose, a Sonos, a Marshall vagy a Harman Kardon.
  2. Okos, érintőkijelzős eszközök: ebbe a kategóriába tartoznak az Echo Show modellek, de más gyártók érintőkijelzős tabletjét is használhatjuk (például Facebook, Lenovo).

Az Echo eszközökön 4 gomb található: kettővel hangerőt szabályzunk, az egyikkel Alexát tudjuk ki- és bekapcsolni, a negyedik gombbal pedig letilthatjuk a mikrofonját.

Amazon Alexa

Alexával a legtöbb népszerű streaming szolgáltatás is elérhető, nem meglepő módon a Prime és az Amazon Music is.

Természetesen Alexa nem csak hangalapú irányításra ad lehetőséget, hanem okostelefonnal, tablettel és távirányítóval is vezérelhetők az egyes okosotthon kiegészítők.

Működés és funkciók

Amazon Alexa beüzemeléséhez feltétlenül szükség van wifi-hálózatra és okostelefonra, vagy tabletre. Elsőnek az Amazon fiókban kell elvégezni a beállításokat.

A hangutasítások az Amazon felhőszolgáltatásán (Amazon Cloud) futnak keresztül, így teljesülnek az elhangzott kérések.

Funkciói:

Okosotthon vezérlés: Alexa többféle okosotthon-rendszerbe is integrálható, általa automatizálhatóvá válik az összes kompatibilis eszköz. Az Amazon rengeteg hangszórót, fényforrást, konnektort, kapcsolót, termosztátot, kamerát és sok más eszközt támogat. A rutinok használatával kialakíthatjuk saját parancsainkat, amivel több művelet valósulhat meg egy időben.

Produktivitás: különböző értesítések, időzítők, naptár és email funkciók is elérhetők Alexa segítségével.

Bevásárlás: hangutasítással bevásárlólistát is készíthetünk, melyet a telefonunkon a fiókunkban is elérhetünk.

Szórakozás: Alexát megkérhetjük arra is, hogy játssza le kedvenc zenéinket, kapcsolja be a rádiót, indítson el egy filmet, videót, podcast műsort, vagy játsszon velünk.

Kommunikáció: Alexa naprakész a hírekkel és az általános, gyakran feltett kérdésekkel kapcsolatban és megtudhatjuk tőle milyen idő várható.

Család funkció: Alexával szülői felügyelet is beállítható, de lehetőséget kínál az Alexa Together szolgáltatás előfizetésre számos zseniális funkcióval.

Alexa lényege tehát funkcionalitásában rejlik: az egyszerű információk megkérdezésén kívük összeköthetjük kompatibilis háztartási eszközökkel, hogy akár telefonról távolról is vezérelni tudjuk azokat. Az integrációs lehetőségek száma széles körű, ugyanis az okostávirányító, a LED-fényforrások, a riasztórendszerek vagy a világítás is vezérelhetők.

Alexa előnyei és hátrányai

Kinek ajánlott?

Egy belépő szintű okosotthon rendszer kialakítására tökéletes választás. Az eszközök okosításánál is remek szolgálatot tehet vagy akár nagyobb beruházásoknál.

Reméljük hasznos volt a fenti cikk, amennyiben további hasonló tartalmakat szeretnél látni, kövess minket FacebookInstagramTwitter, vagy TikTok oldalunkon.