2022 ősz – Milyen és mennyi RAM szükséges a gépedbe?

A számítógépek legfőbb alkotó eleme a processzor mellett a memória. A piacon rengeteg fajta változatban találhatjuk meg ezeket a modulokat, így mielőtt RAM-ot vásárolnánk a gépbe, alaposan utána kell járni, hogy melyik lehet a legjobb választás számunkra.

Mire figyelj memória vásárlásnál?

Kialakítás

A RAM fizikai felépítését tekintve 3 féle változattal is találkozhatunk, hiszen másmilyenre van szükségünk, ha PC-be és szintén másra, ha laptopba szánjuk.

  1. UDIMM vagy DIMM: ez a rövidítés az asztali számítógépekbe szánt memóriákat takarja, mely az Unregistered/Unbuffered szó rövidítéséből származik.
  2. SO-DIMM: A SO a Small Outline rövidítése, melyből könnyedén kikövetkeztethető, hogy ezeket a típusokat laptopokba készítik.
  3. MicroDIMM: Ez a fajta memória még kisebb fizikai méretekkel rendelkezik, mint a SO-DIMM, és általában speciális kialakítású laptopokban és számítógépekben kapnak helyet.

DDR verzió

A DDR a Double Data Rate angol kifejezés rövidítése. Az SDRAM-mal  ellentétben az órajel mindkét csúcsát felhasználja az  adatok átvitelére.

Az elmúlt hónapokban került piacra a Ryzen 7000-es szériája, valamint az Intel 13. generációja is. Előbbi már csak a DDR5 memóriákat támogatja, míg a Raptor Lake továbbra is elfogadja a DDR4 és DDR5 modulokat egyaránt.

Az árakat és a teljesítményt tekintve már nem csak high-end gépek esetében, hanem egy budget számítógépnél is gondolkodhatunk az új technológián.

Adhatunk esélyt gyengébb DDR5 moduloknak is, amennyiben sokaljuk a jelenlegi, magasabb teljesítménnyel rendelkező típusok árát. DDR4 esetében már nem igazán van mozgástér, azonban a DDR5 fejleszthetősége még csak most kezdődik.

Persze a DDR4 továbbra is jó választás lehet, ha nem okvetlen akarjuk lecserélni a gépben lévő memóriákat egy-egy fejlesztés miatt. Azonban ha teljesen új konfiguráción gondolkodsz, akkor érdemes számításba venni már a DDR5 modulokat.

Mekkora méretű legyen?

Igaz, hogy az újdonsült Windows 11 megáll 4GB-nál, de ettől mindenképp tanácsos több RAM-ot rakni a gépbe. A rendszer szinte az egész rendelkezésre álló memória mennyiséget el fogja foglalni, továbbá egy kis internetes böngészés hatására el is felejthetjük a maradék, programoknak szánt memóriát. A 8GB reálisabb megoldás lehet az egyszerűbb hétköznapi használathoz, de már ez is problémát okozhat, ha egyszerre több, nagyobb erőforrást igénylő feladatot szeretnénk számítógépünkön futtatni.

Talán ma már bátran elmondhatjuk, hogy a megfelelő RAM valahol 16GB és 32GB között van. 16GB memóriával még jó pár évig bebiztosítva lehet gépünk, azonban ha már játszani is szeretnénk rajta, akkor valószínűleg elkél a 32GB is.

Játékok esetében, amennyiben nem multitaskolunk és csak is kizárólag a teljesítményt nézzük, akkor 16GB-nál lehet meghúzni a határt. Manapság a 32GB felesleges lehet, ha némi játék mellett nincs igényünk másra. Különböző méréseknél egyértelműen kiderült, hogy a 8GB már valahol nem elég, a 16GB-al viszont még nem nyertünk annyit, hogy annak látványa is legyen. A 32GB egyértelmű nem kötelező, de ha több programot egyszerre akarunk futtatni, és még azok melett játszani, akkor bizony hasznos lehet.

Elsőkörben tehát érdemesebb 16GB-ra törekedni és a pénztárcánk, illetve igényeink függvényében eldönteni, hogy szükséges-e gépünknek a 32GB.

Órajel és késleltetés

Órajel és késleltetés

Ez az a két érték, amit memória vásárláskor biztosan láthatunk és alaposan át is kell gondolnunk. A sebességet MHz-ben, a latency-t pedig egy CL előtaggal szokták feltüntetni a gyártók, melyekből megkaphatjuk nanomásodpercben is a memória nyers sebességét.

A legjobb választás DDR4 esetében a 3200/3600-as memóriamodul, ugyanis ár-érték arányban kiamagasló. Vásárlásnál egyébként érdemes minél alacsonyabb CL értékkel rendelkező darabot választani.

Dual Channel

A RAM kiválasztásánál érdemesebb mindig 1 nagy memória helyett 2 fele akkora modult választani alaplapunkba. Ez elsősorban azért szükséges, mert így a két darab 64 bites csatolófelületet a processzor egy 128 bites csatornaként kezeli, így a sávszélesség is megduplázódhat.

A fenti teszt is bizonyítja, hogy általában 35%-os teljesítménytöbbletet értek el 2X4GB-os modullal, egy 8GB stickkel szemben. Néhány olyan játéknál, mint pl. a Fortnite, vagy a Far Cry 5 még több is kihozható belőle.

Reméljük hasznos volt a fenti cikk, amennyiben további hasonló tartalmakat szeretnél látni, kövess minket FacebookInstagramTwitter, vagy TikTok oldalunkon.