Elvégezték az ország első robotsebászeti epeműtétjét – SIKERES VOLT

Az országban először végeztek Da Vinci robotsebészeti eszköz segítségével epehólyag eltávolítást – a 68 éves nőbeteg jól van.

A beavatkozások biztonságosabban és precízebben hajthatók végre a robotasszisztált sebészeti eszközök segítségével, a betegek felépülési ideje pedig rövidül, így kevesebb időt kell tölteniük a klinikán. Az oktatásra, kutatásra és gyógyításra kiterjesztve Magyarországon, a Semmelweis Egyetemen indulhatott el elsőként a robotsebészeti program.

2021 augusztusában a Semmelweis Egyetemre érkezett két napos bemutatkozásra a Da Vinci Xi robotsebészeti műszer, amelyet a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán próbálhattak ki az egyetem munkatársai és hallgatói. Kilenc hónappal később pedig mnkába állt az egyetem saját műszere, amellyel május 24-én végezték el az első műtétet, amelyet másnap további két robotvezérelt operáció követett. A beavatkozást követő második napon az első beteg már el is hagyhatta a klinikát.

Amíg az emberi csukló mozgásterjedelme korlátozott, addig a Da Vinci rendszer képes akár 520 fokban is mozgatni a robotkarjait, ezáltal olyan helyre is eljut, és olyan apró mozdulatokra is képes, amelyet sem egy nyitott műtét során szabad kézzel, sem laparoszkóppal a sebész nem tudna precízen kivitelezni

– az első operációkat végző professzor,dr. Szijártó Attila

A Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója elmondta, hogy a rendszer három fő részből áll: a beteggel a négy karral rendelkező robotkar érintkezik, az orvos pedig a sebészi konzolnál ülve tart kapcsolatot a robottal, melyet pedálokkal és joystick-hez hasonló eszközzel irányít. A sebész három dimenzióban és minimum tízszeres nagyításban látja a műtéti területet. A Da Vinci rendszer harmadik része az úgynevezett torony, melynek segítségével az orvostanhallgatók, és azok a kollégák is megtekinthetik a robotkar mozgását, akik szeretnék elsajátítani az új eljárást. Továbbá a toronyban található minden olyan fontos műszer, amely a műtét biztonságáért felel.

A jövőben komplex onkológai megbetegedéseket tudunk majd sebészileg gyógyítani ezzel a készülékkel. A robotvezérelt technológiát ahhoz tudnám hasonlítani, amikor valaki már tud autót vezetni, aztán megtanul repülőt is irányítani, és ezzel új dimenziók nyílnak meg előtte 3D-ben.

– dr. Szijártó Attila

Magyaroroszágon egyébként már két intézményben is rendelkezésre áll egy-egy Da Vinci robotsebészeti technológia.

A Da Vinci Xi robotot megtekintette dr. Merkely Béla rektor, dr. Pavlik Lívia kancellár és dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes is.

A fővárosi klinikán található negyedik generációs robot (DaVinci Xi) a ma ismert legfejlettebb technológiai háttérrel – az oktatásra, képzésre is lehetőséget teremtő két sebészeti konzolos megoldással  – képes biztosítani egyszerre a betegek gyógyítását, az orvostanhallgatók és a fiatal szakorvosok képzését Közép-Kelet Európa legjobb egyetemén, miközben segíti a klinikai kutatások eredményességét is

– dr. Merkely Béla

A Semmelweis Egyetem rektorának véleménye szerint ez az új technológia teljesen új horizontokat nyit meg a sebész kollégák és a jövő doktorai számára is, hiszen elkerülhetetlen, hogy a robottechnológia bekerüljön a következő 30-40 év orvosainak graduális és posztgraduális képzésébe.

A rektor hozzátette:

A jelenleg rendelkezésre álló legmodernebb technológia révén a sebészek precízebben, pontosabban tudják kivitelezni a műtéteket, a betegek kisebb műtéti terheléssel, rövidebb kórházi tartózkodással és gyorsabb gyógyulással számolhatnak, összességében tehát többet tudunk tenni a betegekért és a tudományos szempontból is eredményesek lehetünk. Ami az előttünk álló időszakban következik, hogy a robotsebészetben jártas bővebb szakmai stábot építsünk, illetve a Semmelweis Egyetemen a robotsebészet teljes spektrumát gyakorolni, kutatni és oktatni tudjuk. Várhatóan már a nyáron mintegy ötven új robotsebészeti műtétet el tudunk majd végezni.

NEAK finanszírozott formában évente mintegy négyszáz alkalommal használják majd a jövőben az általános sebészeti műtétek mellett, nőgyógyászati-, urológiai, fül-orr-gégészeti beavatkozásokban is. Egyelőre tíz sebész szerez jártasságot – a program részeként – a robotsebészeti műtétek elvégzésére, de a jövő sebészei már ezen sajátíthatják el az új technológiát.

Reméljük hasznos volt a fenti cikk, amennyiben további hasonló tartalmakat szeretnél látni, kövess minket FacebookInstagramTwitter vagy TikTok oldalunkon.

Forrás:

https://semmelweis.hu/