AZ EU-BAN MÁR MESTERSÉGES INTELLIGENCIA IS VIZSGÁLHAT MINKET ORVOS HELYETT

Az EU-ban hamarosan valóra válhat az eddig még csak sci-fi filmekben látott és novellákban olvasott azon történet, ami szerint szintetikus orvosok is részt vehetnek az emberek gyógyításában. A napokban a hatóságok megadták az engedélyt az első ilyen, mesterséges intelligencián alapuló, orvosi diagnosztikai megoldás működésére.

Az Oxipit által készített ChestLink a radiológusok segítségére lesz majd, valamint a röntgenfelvételek elemzésének feladatát is át fogja venni a tüdőgyógyászatban. A Mesterséges Intelligencia önállóan képes a mellkasi röntgeneket megvizsgálni, s különböző típusú kóros elváltozások után kutatni.

Amennyiben nem talál elváltozást, úgy el is készíti a negatív leletről szóló jelentést, ellenkező esetben pedig továbbküldi a felvételeket alaposabb elemzésre a valódi orvosokhoz. Az Oxipit véleménye szerint ezzel körülbelül 15-40%-kal tudja a humán radiológusok munkaterhelését csökkenteni.

Az MI-t a gyártó állítása szerint radiológusok felügyelete mellett évekig tesztelték a mostani engedélyeztetés előtt, s ennek során a mesterséges intelligencia mintegy 500.000 tüdőröntgent elemzett. Az eredmények szerint 99%-os “érzékenységgel” volt képes a felvételek elemzésére.

Reméljük hasznos volt a fenti cikk, amennyiben további hasonló tartalmakat szeretnél látni, kövess minket FacebookInstagramTwitter vagy TikTok oldalunkon.

Forrás:

https://pcforum.hu/