ROBOT-ANYAMÉHET FEJLESZTETTEK KÍNÁBAN

A mesterséges intelligenciával vezért robot-anyaméhet már csak kombinálni kellene Elon Musk agyimplantátumával és Mark Zuckerberg metaverzumával, és máris kész a valódi Mátrix.

A The Independent a South China Morning Post alapján azt írta, hogy a Csiangszu tartományban található szucsoui Biomedikai Mérnöki és Technológiai Intézet kutatói kifejlesztettek egy olyan mesterséges intelligencia által vezérelt mesterséges, robotikus anyaméhet, amely nem csak emberi embriók megfigyelésére alkalmas, de önálló gondozásra is képes.

A kutatók a születési ráta több évtizedes mélypontra való visszaesése végett, a népességnövekedési problémák egyik lehetséges megoldásaként fejlesztették ki a robotot.

Az AI alapú rendszer egyszerre akár több embriónál is képes a bekövetkező legapróbb változásokat is érzékelni, és ennek megfelelően képes finomhangolni a szén-dioxid, a tápanyag és más környezeti inputok beállítását is.

Sőt, az embriókat az egészségi állapotuk és a fejlődési potenciáljuk alapján rangsorolni is tudja, ha pedig az egyiknél komolyabb hiba keletkezik vagy elpusztul, a gép azonnal riasztja a technikust, hogy vegye ki az embriót a méhszerű tartályból.

A ‘Journal of Biomedical Engineering’ című szakfolyóiratban is bemutatott technológia a kutatást végző szakemberek szerint lehetővé teszi, hogy a magzat biztonságosabban és hatékonyabban növekedjen, mint a női méh természetes környezetében. Hozzáteszik azt is, hogy az általuk AI dadusnak nevezett robotot “nemcsak az élet eredetének és az ember embrionális fejlődésének további megértéséhez járulna hozzá a részletes megfigyeléseivel, hanem megoldást nyújthat a születési rendellenességek és más jelentős reprodukciós egészségügyi problémákra is”.

Ennek a technológiának a működését a kínai kutatók már bizonyították, az alkalmazhatóságával kapcsolatban még mindig akadnak nemzetközi jogi aggályok.

A mesterséges méh-technológia nem egy új jelenség, ugyanis 2019-ben a pekingi Zoológiai Intézet kutatócsoportja egy megtermékenyített majompetejét egy szintetikus méhben vitt el a szervképződési szakaszig. Ez volt az első alkalom, hogy egy főemlős embrió ilyen messzire jutott az anya testén kívül. Ezt követően 2021-ben egy izraeli kutatócsoport juttatott félkész magzati állapotba száz embriót.

Reméljük hasznos volt a fenti cikk, amennyiben további hasonló tartalmakat szeretnél látni, kövess minket FacebookInstagramTwitter vagy TikTok oldalunkon.

Forrás:

https://leet.hu/