A GOOGLE JOGSÉRTŐ MÓDON GYŰJTHET ADATOKAT ANDROID-FELHASZNÁLÓKTÓL

A Google két alkalmazása, az Android-készülékekre szánt Üzenetek és Tárcsázó külön értesítés és beleegyezés, illetve leiratkozás lehetősége nélkül gyűjtenek, s küldenek adatokat a vállalatnak, ami potenciálisan megsérti az európai adatvédelmi törvényt.

Ennek értelmében a minden Androidos eszközön megtalálható program számos személyes azonosításra is alkalmas adatot továbbít a cég részére anélkül, hogy bármilyen megfelelő engedélyekkel rendelkezne, ami pedig köztudott, ellentétes a GDPR előírásaival.

A közelmúltban publikált elemzés a következőt állítja:

A Google Messages által [a Google-nak] elküldött adatok tartalmazzák az üzenetek hash kódját, amely lehetővé teszi a feladó és a címzett összekapcsolását az üzenetváltás során. A Google Tárcsázó által küldött adatok pedig tartalmazzák a hívás idejét és időtartamát, ami szintén lehetővé teszi a telefonhívásban részt vevő két kézibeszélő összekapcsolását a Google számára, ami egyébként magukat a telefonszámokat is megkapja.

A Google semmilyen információt nem közöl arról, hogy ezeket az adatokat pontosan mire is használja a cég. Ehelyett mindkét program csak a vállalat egy olyan adatvédelmi szabályzatára linkel, ami csak általános tájékoztatást nyújt az adatgyűjtés jogi hátterével kapcsolatban. Ez azonban még a Google saját szabályainak sem felel meg, ugyanis minden más androidos alkalmazás fejlesztőtől a cég megköveteli a gyűjtött adatok részletes megadását, és az adatgyűjtés indoklását.

A Google Üzenetek alkalmazás világszerte több, mint egymilliárd Androidos készüléken van jelen, a Google Tárcsázó pedig gyakorlatilag minden, a cég operációs rendszerét használó eszközön telepítve van.

Reméljük hasznos volt a fenti cikk, amennyiben további hasonló tartalmakat szeretnél látni, kövess minket FacebookInstagramTwitter vagy TikTok oldalunkon.