TOVÁBB ROMLIK A CHIPHIÁNY

Az elmúlt években számos iparágat sújtott chiphiány még rosszabbá válik az ukrajnai háború miatt, ugyanis leállt két, a processzorok és más digitális áramkörök gyártásához elengedhetetlen gázt szállító gyár működése.

A neon gáz mintegy 50%-át világszinten a mariupoli és az odesszai gyár szállította. Előbbit már rommá lőtték az oroszok, utóbbiban pedig a hadihelyzetre tekintettel a napokban leállították a termelést.

Bár a chipgyártók jellemzően rendelkeznek tartalékokkal a neonból (is), de kérdés, hogy ezen készleteik meddig fognak kitartani és mikor indulhat majd újra a termelés az ukrajnai gyárakban. Egy idő után a gyártók kénytelenek lesznek a gázt máshonnan beszerezni, azonban ez időbe telik és a termelési költségeket is megdobja, amit majd a chipek árába kell beépíteniük.

A legrosszabb esetben a helyzet 6-9 hónap múlva normalizálódhat, mivel ennyi időbe telik, mire más gyárak olyan szintre tudják emelni a termelésüket, hgoy pótolják az esetlegesen végleg kieső ukrajnai neon-gyárak termelését.

A chiphiány végét korábban 2023-2024-re jósolták, jelen események azonban újabb csúszást eredményezhetnek.

Reméljük hasznos volt a fenti cikk, amennyiben további hasonló tartalmakat szeretnél látni, kövess minket FacebookInstagramTwitter vagy TikTok oldalunkon.