A GAMBIT HARCI DRÓN FELLENDÍTHETI A LÉGI HADVISELÉST

A General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI) bemutatta legújabb, sugárhajtású robotrepülőgépét, a Gambitot, mely a mesterséges intelligencia és autonóm rendszerek segítségével képes kiharcolni a légi fölényt, akár vadászgépek melett repülve.

A Gambit vonalvezetése és teljesítménye is egy vadászrepülőgépre hasonlít.

A General Atomics olyan drónjairól ismert, mint a SkyGuardian vagy a Mojave, amelyek nagyon hosszú ideig képesek egy terület felett lebegni, akár felderítés céljából, akár arra a jelre várva, hogy egy földi célpontot rakétákkal lőjön ki.

A vállalat most csatlakozott olyan fejlesztőkhöz, amelyek teljes értékű harci drónt fejlesztenek – lyen például  a Boeing és a Kratos. Ezeknek a vonalvezetése és teljesítménye egy vadászrepülőgéphez hasonlít.

A GA-ASI elnöke, David R. Alexander szerint a Gambit olyan repülő csapattárs, amely pilóta nélküli repülőgépekkel együtt behatol a harci zónákba és felderíti, illetve célba veszi az ellenfeleket, mielőtt még azok veszélyt jelentenének az emberi irányítással repülő társaira.

Most ismét annak határait feszegetjük, hogy mi a lehetséges a pilóta nélküli repülőgépek, a szoftverek, a küldetésrendszerek integrációja és még sok minden más terén. A Gambit egy új korszakot fog bevezetni, ahol a pilóta nélküli repülők együttműködve dolgoznak más légi járművekkel az ellenfelek felderítése, azonosítása és célba vétele érdekében, a harctér egész területén, azonos hatótávolsággal és méretarányban.

– Alexander

A Gambit mesterséges intelligenciát használ és a feladatok nagy részét képes önállóan, a kezelőtől kapott információk alapján elvégezni.

A Gambitot digitális tervezéssel valósították meg, ami hozzájárul a költségek alacsonyan tartásához, illetve a tervezőasztaltól a szállításig terjedő idő minimalizásához.

A későbbiekben képes lesz kezdeményező szerepet vállalni és önállóan végrehajtani feladatokat, nem csak harcászati, hanem hírszerzési, megfigyelési és felderítési célból is, miközben az összegyűjtött információkat minden érintett egységhez elküldi.

Reméljük hasznos volt a fenti cikk, amennyiben további hasonló tartalmakat szeretnél látni, kövess minket FacebookInstagramTwitter vagy TikTok oldalunkon.