DDR5-ÖS MEMÓRIA KELL AZ INTEL ÚJ PROCESSZORAIHOZ

Jelenleg a legújabb, Alder Lake sorozatú processzorok képességeit is csak DDR5-ös memóriával lehet kiaknázni, de akik a kedvezőbb árat részesítik előnyben azok a DDR4-es modolukkal is tudják azokat használni.

A jövőben azonban változik a helyzet, ugyanis a Raptor Lake CPU-khoz mindenképpen DDR5-ös memóriára lesz majd szükség.

A fenti állítás egy kiszivárgott információn alapszik, ugyanis az Intel jelenleg az alaplapgyártóknál lobbizik. Ennek oka, hogy a gyártók az új processzorokhoz való 700-as sorozatú chipkészlethez is csinálhatnának olyan lapokat, amik DDR4-es modulokkal is tudnak működni, azonban az Intel pont az ellenkezőjére próbálja őket rávenni.

Igaz, hogy ez az egyik oldalon felgyorsítaná a DDR5 terjedését, azonban a másik oldalt rengeteg plusz költséget okozna a felhasználóknak, nem is beszélve a beszerzési nehézségekről.

Az új típusú modulok gyártása ugyanis jelenleg csak kis mennyiségben történik és a gyártói kapacitásokat nem lehetne bővíteni egyik napról a másikra, akkor sem, ha tényleg meglódulna a kereslet a DDR5 irányába.

A végszót ígyis úgyis az alaplapgyártók mondják majd ki, amikor eldöntik, hogy adnak-e ki DDR4-es lapokat az új chipkészlethez, vagy sem.

Reméljük hasznos volt a fenti cikk, amennyiben további hasonló tartalmakat szeretnél látni, kövess minket FacebookInstagramTwitter vagy TikTok oldalunkon.