IDÉN MÁR NEM FOG TUDNI ELINDULNI A MARSI ÉLET NYOMAIT KUTATÓ EXOMARS SZONDA AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚ MIATT

Az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) a héten figyelmeztetést adott ki az Exo Mars missziójával kapcsolatban, melynek feladata a marsi élet nyomainak kutatása a vörös bolygón. Sajnos a marsjáró küldetése az orosz-ukrán konfliktus miatt komolyabb csúsztatásokat fog szenvedni, így idén már nem fog elindulni a célpontja felé.

Az ExoMars már egyébként is csúszásban van az eredeti indulási tervhez képest, mivel először a tesztelés során merültek fel problémák, majd később a pandémia miatt is tolódott az időpont. Az elmúlt néhány nap történései miatt pedig nagyon úgy tűnik, hogy ismét el kell halasztani a szonda indítását, mivel a továbbiakban nem lehet majd az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz együttműködésére számítani.

Az Európai Űrügynökség közleménye szerint nem csak az ExoMars missziója került veszélybe, hanem minden más, eredetileg 2022-re tervezett kilövés kockázatnak lett kitéve. Az ExoMArs esetét azonban azért fontos kiemelni, mivel ez fogja a legkomolyabb csúsztatást szenvedni.

Ugyanis el fog múlni a kétévente mindössze pár hónapra megnyíló időablak, amin belül hatékonyan lehet űrjárműveket küldeni a Marsra.

Az ExoMars misszió az ESA és a Roszkozmosz közös küldetése lett volna, melynek során szerves molekulák, vagy akár az élet jeleinek keresése a cél a vörös bolygón.

A legújabb tervek szerint a marsjárót idén ősszel akarták útnak indítani, és valamikor a 2023-as marsi landolása után csatlakozott volna a NASA két roveréhez és leszállóegységéhez, valamint a harmadik, Kína által indított társához.

Reméljük hasznos volt a fenti cikk, amennyiben további hasonló tartalmakat szeretnél látni, kövess minket FacebookInstagramTwitter vagy TikTok oldalunkon.