AZ INTEL ÉS AZ AMD SEM AD EL TÖBB PROCESSZORT OROSZORSZÁGNAK

Oroszország informatikai ipara és az egész gazdasága is hamarosan igen nehéz helyzetbe kerülhet, miután a világ két legnagyobb PC-s chipgyártója is bejelentette, hogy nem szállít több processzort a keleti államnak.

Igaz, hogy az Egyesült Államok általános érvényű embargót jelentett be az Oroszországba történő elektronikai exportra, azonban ez kizárólag csak a haditechnikai célú termékek szállítását tiltja meg. Ennek értelmében sem az Intelnek sem pedig az AMD-nek nem kellett volna leállítani a szállítást, mivel a tiltás a fogyasztói felhasználású chipekre nem vonatkozik.

Oroszország egyébként rendelkezik “saját fejlesztésű” x86-os processzortervekkel, de az AMD és Intel chipjeinek kiesését ezekkel most nem fogja tudni pótolni. Ennek oka, hogy a lapkák tényleges legyártására alkalmas üzeme nincs, illetve a processzor bérgyártásában készíteni képes TSMC is bejelentette, hogy nem fogja kisegíteni üzemeivel az országot

A szállítások leállítása ugyan nem jelenti azt, hogy innentől kezdve egyáltalán nem fog processzor érkezni Oroszországba, azonban a pénzügyi embargóval kombinálva ezek beszerzése sokkal, de sokkal nehezebb lesz, amit hamarosan meg fognak érezni az orosz emberek és cégek is.

Reméljük hasznos volt a fenti cikk, amennyiben további hasonló tartalmakat szeretnél látni, kövess minket FacebookInstagramTwitter vagy TikTok oldalunkon.