A HÁBORÚ MIATT TOVÁBB NÖVEKEDHET A CHIPHIÁNY

A jelenlegi helyzet szerint még nagyobb chiphiány léphet fel az eddigieknél, mivel Oroszország és Ukrajna is bőven használ nyersanyagot a chipgyártásban.

Az amerikai hatóságok felhívták a figyelmüket a chipgyártóknak arra, hogy az orosz-ukrán konfliktus még nagyobb chiphiányhoz vezethet. A Techcet piackutató cég szerint félvezetőgyártáshoz szükséges nagy tisztaságú neongáz 90 százaléka Ukrajnából származik, a palládium nemesfém 33 százaléka pedig Oroszországból megy az USA-ba.

A probléma egyértelmű: Ukrajnának nem elsődleges gond, hogy az Intel és AMD nyersanyag-kimaradásokkal küszködik, az oroszokat pedig gazdasági szankciókkal sújtották.

Az amerikai hatóságok arra is figyelmeztették a cégeket, hogy jobb lenne, ha a továbbiakban más forrást keresnének, ugyanis a 2014-es orosz-ukrán konfliktus (amikor az orosz hadsereg bevonult a Krím-félszigetre) idején a neongáz ára a hatszorosára emelkedett.

Eredetileg 2022 második negyedévére jósolták, hogy enyhülni fog a chiphiány, azonban a háború miatt most valószínűleg roszabbra fog fordulni a helyzet.

Reméljük hasznos volt a fenti cikk, amennyiben további hasonló tartalmakat szeretnél látni, kövess minket FacebookInstagramTwitter vagy TikTok oldalunkon.