ELON MUSK MEGERŐSÍTETTE A NEURALINKES MAJMOK ELHALÁLOZÁSÁT

Az Elon Musk tulajdonát képző San Francisco-i Neuralink vállalat egy olyan chip kifejlesztésén dolgozik, melyet be lehet ültetni emberi agyba, és össze lehet kapcsolni egy számítógéppel. A chip figyeli és potenciálisan stimulálja az agyi aktivitást.

Ennek fejlesztésére a biotechnológiai cég több kísérletet is végzett majmokon. Azonban a Neuralink vállalatot azzal vádolták, hogy a chip beültetése során illegális bántalmazásnak tette ki a majmokat.

A Physicians Committee for Responsible Medicine (Orvosok Bizottsága a Felelős Orvostudományért) csütörtökön panaszt nyújtott be a mezőgazdasági minisztériumhoz, melyben a következőt állították:

“rendkívüli szenvedést élnek át a nem megfelelő állatgondozás és a kísérletek során alkalmazott, rendkívül invazív kísérleti fejimplantátumok következtében”

– Business Insider

Továbbá a PCRM állításai között szerepelt, hogy a Neuralink tulajdonában lévő 23 majom közül összesen 7 élte túl a kísérletet – a vállalat szerint azonban csupán 8-at altattak el.

A cég a hét elején ismerte el, hogy agychip-technológiájának tesztelése során 8 majom elpusztult. A cég elutasította azokat az állításokat, miszerint “rendkívül szenvedésnek” tette ki a majmokat, s hozzátette, hogy “minden újszerű orvosi eszközt és kezelést” állatokon kell kipróbálni, mielőtt etikailag elfogadhatók lennének az embereken.

“A Neuralinknél abszolút elkötelezettek vagyunk az állatokkal való munka mellett a lehető leghumánusabb és etikusabb bánásmóddal. Minden egyes állat felhasználását alaposan megterveztük és átgondoltuk, hogy a tudományos felfedezés és az állatok etikus alkalmazása között egyensúlyt teremtsünk.”

– Neuralink

2021 áprilisában már tett közzé olyan videót a biotechnológiai vállalat, amelyen egy majom, amelynek fejébe Neuralink chipet helyeztek, a “Pong” nevezetű videójátékkal játszik egy számítógépen.

Elon Musk tavaly decemberben bejelentette, hogy a Neuralink hamarosan megkezdi a tesztelést embereken is.

Reméljük hasznos volt a fenti cikk, amennyiben további hasonló tartalmakat szeretnél látni, kövess minket FacebookInstagramTwitter vagy TikTok oldalunkon.