LINUS TORVALDS ALKOTTA MEG A BITCOIN-T IS?

A hét elején robbant be a hír, miszerint Linus Torvalds, akit eddig “csak” Linux atyjaként ismertünk, beismerte, hogy ő alkotta meg a leghíresebb kriptovalutát, a Bitcoin-t.

Az információ alapjául a Linux központi kódjába frissen felvitt módosítást hoznak.

A módosítás mindössze a “NAME = I am Satoshi” felviteléből áll, melynek szerzője valóban Linus Torvalds fiókja, azonban ez nem bizonyítja, hogy a Linux atyja egyben a Bitcoin kitalálója is lenne. A módosítás igazából nem is Linus-tól származik, hanem csak a Linux forrását is tároló GitHub egy sajátosságát használja ki a megtévesztő hatás keltésére.

© pcforum.hu

Ennek a lényegét az képezi, hogy a forrásból úgynevezett forkolással képzett kódtárak nincsenek teljesen elkülönítve a GitHub szerverein, hanem elemeik egyetlen közös objektumtárban léteznek. Előnye, hogy kevesebb helyet foglalnak, viszont ebből következhet a fenti esethez is hasonló félreértés, mivel egy-egy módosításukat bármelyik másik forkban és annak tulajdonosa neve alatt is meg lehet tekinteni és jeleníttetni.

Tehát emiatt látszik úgy, mintha a módosítást Linus Torvalds vitte volna fel a Linux-ba, miközben valójában csak annak egy forkjában commitolta azt egy vicces kedvű fejlesztő.

A mostani eset egyébként nem az első alkalom, hogy felmerül: a Bitcoin-t kitaláló Satoshi Nakamoto név mögött valójában Linus Torvalds bújik meg. Azonban emellett viszonylag kevés bizonyíték szól, a legtöbbek szerint ilyesmi kitalálása és közzététele igen messze van Torvalds személyiségétől, és teljes mértékben kizárható, hogy ő lenne az álnév mögött.

Reméljük hasznos volt a fenti cikk, amennyiben további hasonló tartalmakat szeretnél látni, kövess minket FacebookInstagramTwitter vagy TikTok oldalunkon.