MINDEN, AMIT TUDNI KELL A KRIPTOÁTVERÉSEKRŐL

Az elmúlt években jelentősen nőtt azok száma, akik kezdik megismerni a kriptovaluták mögötti valóságot, de még mindig sokan vannak, akik bedőlnek a hamis ígéreteknek és az újabb és újabb hasonlóan megtévesztő sémáknak: a DAO-knak, a stablecoin-oknak és az NFT-knek. 

A napokban felkerült a YouTube-ra egy rendkívül színvonalas dokumentumfilm, ami részletesen elmagyarázza a fentiek eredetét, működését, történetét és potenciális jövőjét is. Utóbbival összefüggésben kifejti, hogy ezek miért nem képesek a tőlük sokak által várt ígéretek legtöbbjét teljesíteni; sőt milyen veszélyeket hordoznak magukban, illetve milyen károkat okoznak már jelenleg is.

Ezek részben a technológiára, a gazdasági folyamatok működésére és az emberi faktorokra vezethetők vissza, azonban végső soron mind azt eredményezik és jelentik, hogy az őket létrehozók meggazdagodjanak (leginkább a már egyébként is pénzes emberek még gazdagabbá, a szegények pedig még szegényebbé váljanak).

A videó részletesen elmagyarázza, hogy a magukat decentralizáltnak hirdetett technológiákat miért nem számolják fel, hanem csak erősítik azt a társadalmi-gazdasági rendszert, amiben a szabályokat nem a kisemberek hozzák, csak velük tartatják be, miközben a nagyok kibújhatnak azok alól.

Bemutatja azt is, hogy miért válik gyakorlatilag minden kriptovaluta (pl.: Bitcoin) hajtómotorjává a piramisjátékok alapját is képező “nagyobb bolond” stratégia, vagy például milyen veszélyeket rejt a különböző információk nyilvános blokkláncokba való kódolása.

A videó többek között rávilágít arra is, hogy a kriptoátverések kitalálói milyen megtévesztő nyelvezetet használnak sémáik népszerűsítésére, illetve milyen módszerekkel próbálják meg az ellenük kritikákat megfogalmazókat elnémítani. Erre az egyik legnépszerűbb módszer, hogy minden kritikust hozzá nem értőnek, maradinak titulálnak, akik “nem érzik az idő szelét”.

A videó több, mint 2 órás, de ahhoz, hogy megértsük a legfontosabb dolgokat a kriptovalutákkal kapcsolatban elég, ha csak az első 1 órát nézzük meg. A második fele kifejezetten az algoritmus blokklánc-technológiák problémáit és veszélyeit veszi sorra.

Reméljük hasznos volt a fenti cikk, amennyiben további hasonló tartalmakat szeretnél látni, kövess minket FacebookInstagramTwitter vagy TikTok oldalunkon.