FÉNYHAJTÁSÚ PUHA ROBOTOK AZ ÉLŐ VIZEKEN

A Kaliforniai Egyetemen (UCR), Riverside-ban került megtervezésre az a robotfólia, mely arra lehetne kiképezhető, hogy felszippantsa a tengerbe kiömlő olajat, vagy az ivóvízbe került szennyeződéseket.

Ez azért is lehetne szenzáció, mivel a fény által működtetett és vízzel táplált fólia bevethető lenne olyan távoli területeken is, ahol például nehéz más üzemanyaggal, vagy energiával való újratöltése az eszköznek.

“Az volt a motivációnk, hogy a puha robotokat fenntarthatóvá tegyük, és képesek legyenek önállóan alkalmazkodni a környezet változásaihoz. Ha a napfényt használjuk energiaforrásként, akkor ez a gép fenntartható, és nem lesz szüksége további energiaforrásokra. A fólia emellett újrahasznosítható is”

 – mondta Zhiwei Li, az UCR kémikusa.

A Neusbotnak nevezett találmány a neusztonok után kapta nevét, amelyek lüktető mozgással haladnak a tavak és lassú folyású patakok felszínén. A Neusbot hasonlóan ezekhez a kis lényekhez, bármilyen vízfelületen képes mozogni.

Ez a fajta mozgás kulcsfontosságú a robot irányításához, hogy ott és akkor működjön, ahol és amikor akar.

“Nem sok módszer létezik arra, hogy ezt a szabályozható mozgást fény segítségével érjük el. Mi egy háromrétegű filmmel oldottuk meg a problémát, amely úgy viselkedik, mint egy gőzgép.”

– Nyilatkozta Li.

A vizet, a vas-oxidot és a réz nanorudakat a film középső rétege, a porózus tartja.

A nanorudak a fényenergiát hővé alakítják, elpárologtatják a vizet, és impulzusszerű mozgást indítanak el a víz felszínén.

Ha egy óceáni hullám miatt a film a víz alá kerülne, akkor az alsó rétegnek, a hidrofóbnak köszönhetően vissza jutna a felszínre.

A Neusbot jelenlegi három rétegű verzióját a kutatók a jövőben egy negyedik réteggel szeretnék bővíteni, amely felszívhatja az olajat, vagy a vegyianyagokat.

“Normális esetben az emberek hajókat küldenek az olajszennyezés helyszínére, hogy kézzel takarítsanak. A Neusbot úgy végezhetné ezt a munkát, mint egy robotporszívó, de a víz felszíné. Szeretnénk bebizonyítani, hogy ezek a robotok sok olyan dologra képesek, amit a korábbi változatok nem tudtak megvalósítani”

– mondta Li.

Reméljük hasznos volt a fenti cikk, amennyiben további hasonló tartalmakat szeretnél látni, kövess minket Facebook, Instagram, Twitter vagy TikTok oldalunkon.