MESTERSÉGES INTELLIGENCIA AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN

A mesterséges intelligencia ma már behálózza egész életünket, az egyszerű hétköznapjainkat is.

Korábban meglebegtettük a témát, melyben nagyjából felvázoltuk azokat a fontosabb területeket, ahol ez a rendszer jelen van és segíti mindennapjainkat (ALGORITMUSOK ALKOTTA KÉPEK). Úgy gondoltuk, hogy ezt a területet kicsit “felboncoljuk” nektek, és egy blog sorozaton keresztül közelebb viszünk titeket az MI-hez.

A mesterséges intelligencia megtalálható:

Az AI és az egészségügy

A mesterséges intelligencia rendkívül fontos az egészségügy területén, ugyanis a WHO becslése szerint 2030-ra 9,9 millió orvos, ápoló és szülésznő fog hiányozni a szakmából. Bátran kimondhatjuk, hogy halaszthatatlan az MI felé való nyitás, hiszen jelentősen fontos, hogy az egészségügyi rendszerek Európa-szerte fejlődni tudjanak.

A kép csak illusztráció
A kép csak illusztráció

Ma már az egyszerű hétköznapokban is találkozunk számos olyan egészségmegörző applikációval, melyek segítségével könnyebb az egészséges életmód kialakítása és fenntartása. Ettől természetesen sokkal többre képesek ezek a rendszerek, ugyanis az MI támogatásával lehetőség nyílik arra, hogy a felhasználók szokásait az egészségügyi szakemberek folyamatosan nyomonkövethessék, így visszajelzésekkel és útmutatásokkal tudják ellátni őket.  Az Internet of Medical Things, azaz az adatok folyamatos gyűjtését és elemzését lehetővé tevő rendszerek megoldanák azt a problémát, hogy az időszakosan begyűjtött és korlátozott adatok helyett teljesebb képet kapjanak a szakemberek a páciensekről. Ennek pozitív következménye lehetne, hogy a rejtett és lappangó betegségek minél hamarabb kerülnének felismerésre.

A betegségek korai megelőzésében és a diagnózis felállításában is hatalmas segítséget nyújthat a mesterséges intelligencia az orvosoknak. A rákszűrésnél a patológiai eredményekre alapozva hoznak meg döntéseket, melyeket analitikai eszközök segítségével nagy felbontású képeket tudnak megjeleníteni a vizsgált szervekről. Ebben nagy segítségre lehet az MI, mivel olyan elváltozásokat is ki lehet deríteni, amely még a tapasztalt orvosok figyelmét is elkerülheti.

Az akut vesekárosodás egy igen nehezen kiszűrhető veszélyes betegéség, melynél a páciens állapota rendkívül gyorsan romlik és hamar életveszélyes állapotba kerül. Az Egyesült Államok Veteránügyi Minisztériuma és a DeepMind Health által fejlesztett gépi tanuláson alapuló megoldás segítségével azonban az esetek 90%-ban a hagyományos módszereknél 48 órával korábban sikerült előre jelezni a vesekárosodást.

Jó példa lehet még a Pr3vent egészségügyi startup, mely egy mesterséges intelligencián és gépi tanuláson alapuló szűrőeszköz újszülöttek számára. Ennek segítségével hatékonyan szűrhető ki a korai szembetegség.

A számos technikai eszköz mellett a döntéstámogatásban is jelentős szerepet kap az MI. A rendszer segítségével az orvosok korábban felismerhetik például egy esetleges beavatkozás szükségességét.

A mesterséges intelligencia által egész egészségügyi nyilvántartásokat lehet valós időben feldolgozni és összekötni, így predektív analitikai eszközökkel fel lehet tárni a betegségeket már azelőtt, hogy azok életveszélyessé válnának.

A kép csak illusztráció

Az AI rendkívül hatékony tud lenni a segélyhívások területén is, mivel verbális és nonverbális jeleket is elemez a döntés meghozatala közben, így például egy szívroham esetén ez életmentő segítség lehet, amikor időben kell kiérkezni a beteghez. Létezik egy Corti nevő alkalmazás, amely elemzése során figyeli a hívó fél hangját, a háttérzajt, a kórtörténetet és jelez, ha szívrohamot észlel. Ez a rendszer is folyamatosan tanul azáltal, hogy rengeteg hívást meghallgat és felkutatja a kritikus tényezőket.

A kép csak illusztráció

A rákos betegek kezelése során hasznos segítség az Oncora Medical által fejlesztett egészségügyi platform, amely releváns adatokat gyűjt a páciensektől, majd ezek alapján állapítja meg a szükséges onkológiai módszertant. Ez azért ennyire fontos, mert a daganatos betegek kezelése során a sugárterápiához gyakran nem jár az elektronikus egészségügyi nyilvántartások tárolására alkalmas adatbázis, így nagyban segíti a rendszer a szakembereket a betegek kezelésekor kiválasztani a legmegfelelőbben célzott terápiát.

A gyógyszerkutatás terén az MI támogatást nyújt a molekuláris szerkezetekből álló adatbázisokat böngészve, hogy melyik gyógyszer alkalmas az adott betegség kezelésére. Hagyományos esetben egy-egy készítmény piacra kerülése akár 10 évig is eltarthat.

Talán nem is gondolják sokan, de a 2015-ös afrikai ebolajárvány megfékezésében is jelentős szerepe volt a mesterséges intelligenciának. Az Atomwise és az IBM, a Torontói Egyetemmel együttműködve kifejlesztettek egy olyan szoftvert, mely segítségével megtalálták azokat a molekulákat, amelyek a glikopretein fehérjéhez kapcsolódva megakadályozzák, hogy a vírus bejusson a sejtekbe. A szoftver segítségével a gyógyszer alkotóelemeinek felkutatása mindössze 1 napot vett igénybe az átlagos 1 hónapos procedúra helyett.

Reméljük hasznos volt a fenti cikk, amennyiben további hasonló tartalmakat szeretnél látni, kövess minket Facebook, Instagram, Twitter vagy TikTok oldalunkon.