ALGORITMUSOK ALKOTTA KÉPEK

Ha azt hitted, hogy csak Pablo Picasso képes érdekes képeket alkotni, akkor tévedtél.

Tudjuk ma már rengeteg mindenre képes a Mesterséges Intelligencia (MI, vagy angol nevén Artificial Intelligence – AI), így miért lenne lehetetlen, ha saját képeket is tudna készíteni.

Mi az a Mesterséges Intelligencia?

A mesterséges intelligencia lehetővé teszi a technika számára, hogy érzékelje a körülötte lévő dolgokat, eseményeket, foglalkozzon azzal, amit észlel, problémákat oldjon meg, és tervezzen céljai elérése érdekében. Az ilyen rendszerek korábbi “tapasztalatok” elemzése alapján és önálló munkával képesek saját viselkedésük módosítására.

Egy kifejlett AI az új információkat elképesztően gyorsan dolgozza fel, így lehetséges az, hogy bonyolult helyzetekben használjuk.

A Mesterséges Intelligencia jelenléte hétköznapi életünkben

Online vásárlás

Szinte minden ember szokott rendelni online, vagy élete során legalább 1-szer rendelt már. Nos, az online vásárlások és hirdetések során a mesterséges intelligencia gondoskodik arról, hogy minél személyre szabottabb hirdetések bukkanjanak fel számunkra, például korábbi vásárlásaink, vagy kereséseink alapján.

Internetes keresés

Az interneten való keresés során a keresőmotoroknak köszönhetően mindig olyan találatokat kapunk, amelyek számunkra relevánsak.

Fordító

Ma már akár szóban, akár írásban közöljük mit szeretnénk lefordítani, a mesterséges intelligencia könnyedén és gyorsan biztosítja ezt számunkra.

Okosotthonok, okosautók, városok

A ma már egyre népszerűbb okosotthonok fejlesztésével akár az egész házunk hangvezérléses lehet, vagy időzített: kérhetjük, hogy minden reggel 7 órára már le legyen főzve a kávé, vagy ajtónyitásra kapcsolódjon fel mindenhol a lámpa este 18 óra után, esetleg szólhatunk Alexának, aki bekapcsolja nekünk a páraelszívót. Ezek persze csak egyszerű példák, egy fejlett okosotthonba ma már minden olyan mesterséges intelligencia által vezérelt eszköz megtalálható, mely sokak szerint már rémisztő.

Az okosautókat tekintve gondolom nem kell többet mondanom a Tesla utakon való jelenléténél. Régebben egy felmérést is lehetett kitölteni, hogy az MI által vezérelt autó hogyan cselekedjen, ha bizonyos veszélyes helyzeteket észlel (például a gyermeket, vagy az idős embert üsse el).

A vásorok és infrastruktúra tekintetében már rengeteg minden működik a mesterséges intelligencia segítségével. Találkozhatunk okos parkolókkal, kamerákkal, stb.

A fentieken kívül az MI jelen van az egészség, a közlekedés, a termelés, élelmiszer és gazdálkodás, a közigazgatás és szolgáltatás területein is, de ezekről hosszú sorokat és órákat lehetne zengeni, ezért egy újabb cikkben mélyebben kiboncoljuk ezt a témát. Érdekel?

© euronews.com

Algoritmusok alkotta képek

Egy madridi galériában a “Botto” névre hallgató mesterséges intelligencia által alkotott műveket állítottak ki.

A Botto saját alkotásának elkészítése előtt algoritmusok segítségével műalkotások millióit elemzi. Minden héten 350 új képet készít.

“A Botto úgy hozza létre a maga művészetét, hogy megalkot egy mondatot, betáplálja azt egy neuronhálózatba, és egy képet kap vissza. Ez a neuronhálózat több műalkotást, több képet látott, mint bármelyik ember. A közösség minden héten szavaz, minden hét végén kiválasztanak egy töredéket, amiből aztán műalkotás lesz, amelyet elárvereznek a SupeRare nevű platformon, ahol a gyűjtők megvehetik” – magyarázta Mario Klingemann, a Botto létrehozója.

Az MI tanul a visszajelzésekből és keresi azt, ami a közösségnek tetszik, mely alapján formálja alkotásait.

“Úgy gondolom, a digitális művészi munka és a láncolatok világa nagyon érdekes. A művészvilágban az alkotókat izgatja, hogyan lehet létrehozni digitális műalkotásokat, és logikusan a gyűjtők is érdeklődnek eziránt. Szerintem fontos, hogy a gyűjtők megvegyék az első darabokat, amelyek ebben a formátumban és ezzel a technológiával készülnek” – magyarázta Consuelo Durán, a Durán Arte y Subastas igazgatója.

A Botto részt vesz a The Flagler Street Art Fesztiválon november 30. és december 5. között.