KIPRÓBÁLTUK A WINDOWS 11-ET

Kiprobáltuk a Windows 11-et…

Első ránézésre észrevehetünk néhány külső újítást, melyek elsőre nekünk furának tűntek, és kicsit hajazott a MAC OS külsejére.

Változást vehetünk észre többek között a Start menüben, az ablak- és asztal kezelésben, az üzenetek megjelenésében, a személyre szabás tekintetében, a widgetek-ben, a Fájlkezelő-ben, a Microsoft Store-ban, a Gépház-ban, stb..

A napokban persze folyamatosan pörögnek a Windows 11-el kapcsolatos hírek és újítások, s mondhatni, hogy már most találkozhatunk néhány érdekes funkcióval.

Első érdekesség, hogy a Microsoft a Windows 11 mellett szeretne egy sokkal egyszerűbb verziót is, mely a Windows 11 SE névre hallgat. Ezt a rendszert nem lehet külön megvásárolni, vagy letölteni, csupán úgy lehet hozzájutni, ha valaki egy olyan eszközt vásárol, melyre az OS-t már alapból feltelepítették. A csavar a történetben az, hogy ha valaki úgy döntene mégsem akarja a Windows 11 SE-t használni és vissza vált például Windows 10-re , akkor többet nem tudja már vissza telepíteni számítógépére a Windows 11 SE-t. Ez több szempontból is problémát jelenthet, de főként talán azért, mert ezt a rendszert oktatási célra szánja a Microsoft. 

A sima Windows 11 esetében talán azt érezhetjük, hogy egy kicsit erőlteti a Microsoft a Edge böngészőjét.

Hogy miért?

Hamarosan kaphatunk egy olyan frissítést eszközünkre, mely lekorlátoz minket a Start menüben történő keresés tekintetében. Ez azt jelenti, hogy a Start-ban végzett keresés eredménye csak és kizárólag az Edge böngésző lehet.

Részletezzük ezt egy picit…

A Windows 10-ben jelenleg is úgy működik a Start menüben való keresés, hogy ha a számítógép nem talál az adott kifejezésre eredményt, akkor a rendszer az Edge böngészőben mutatja meg a választ. Eddig ezt kiküszöbölhettük az EdgeDeflectorral, melynek segítségével a saját alapértelmezett bögészőnkben történt meg a keresés. Azonban ez úgy tűnik, hogy nem igazán tetszik a Microsoftnak, ugyanis terveik szerint kapni fogunk egy frissítést, mely letiltja majd ezt a megoldást. A cég szóvivője persze azt nyilatkozta, hogy a Windows engedi és egedni is fogja harmadik féltől származó alkalmazások és szolgáltatások használatát, ám bizonyos dolgokat másképp terveztek meg a közvetlen felhasználói élmény érdekében, így ezt a lehetőséget most elveszik a felhasználóktól.

Érdemes néhány percig figyelmet fordítani arra is, hogy a Microsoft saját webes termékeivel kapcsolatban azt szeretné, ha nehezen lennének megkerülhetők, mégis elsőként került be a Microsoft Store-ba az egyik legnépszerűbb böngésző: a Firefox….

Ti kipróbáltátok már a Windows 11-et? 💻